Blogg | 31 augusti, 2015 |

Hudvård med naturens apotek

Många drabbas av hudproblem som acne, rosacea och olika typer av eksem. Här får du tips på hur du kan

Många drabbas av hudproblem som acne, rosacea och olika typer av eksem. Här får du tips på hur du kan hjälpa din hud med naturliga råvaror som aloe vera, ringblomma, avocado och sheasmör.

Huden fungerar som kroppens yttersta sköld mot omvärlden vilket är en viktig uppgift. Vår hud skyddar oss mot angrepp från främmande organismer, reglerar kroppstemperatur, absorberar solljus för D-vitaminbildning för att nämna några. Huden har många viktiga funktioner vilket gör det extra viktigt att den är i balans. Men vad händer när huden inte är i balans och viktigast av allt – hur kan jag få min hud att återfå sin balans?

Eksem

Eksem är en inflammation i huden som beror på att hudens översta lager har skadats på något sätt. Det kan vara t ex torr eller sprucken hud som har bidragit till att bakterier kunnat tränga in genom huden. Kroppens sätt att försvara sig mot angreppet är att starta en inflammationsprocess vilket är det vi upplever på vår hud. Inflammation känns igen på huden av rodnad, svullnad, smärta och lokal värmeökning. En torr hud kan även klia.

Eksem är tyvärr en åkomma som drabbar alltfler och det finns många faktorer bakom. En teori är överdriven hygien som alltså syftar till våra tvätt-vanor. Idag tvättar vi oss väldigt flitigt, både med tvål och schampon, men även med antibakteriella produkter. Vi tvättar inte bara bort smuts utan även vårt skyddande fett samt goda bakterier som skyddar oss. Det här beteendet lämnar vår hud blottad utan skydd när den ska möta omvärlden.

Det finns många typer av eksem, vissa har en ärftlig bakgrund och andra orsakas av livsstilsfaktorer. Hur man kan lindra eksemen är dock ofta liknande. Ringblomma verkar lugnande och läkande på eksem, du kan köpa ringblomsolja eller salva på hälsokosten.

Sheasmör är ett skyddande och näringsrikt fett att smörja på eksemen och passar utmärkt för den torra eksemhuden. Sheasmör kan du med fördel smörja på hela kroppen. Om du besväras av torra händer med eller utan sprickor kan du smörja händerna med sheasmör, sätta på bomullsvantar och låta verka under natten. Upprepa detta tills problemen försvunnit. I vårt sortiment har vi en serie som heter Sensitive skin, den är anpassad till en inflammerad, känslig eksem-hud. Den innehåller näringsrikt fett från avocado och sheasmör som smörjer och skyddar huden. Dessa oljor innehåller inte eteriska oljor vilket gör att de funkar utmärkt även för barn. Finns som rengöring och insmörjning.

Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som mestadels drabbar kvinnor och innebär en rodnad i huden. Huden blir skör och känslig och det är mycket vanligt med brustna blodkärl på näsa och kinder. Huden kan kännas som om den hettar, man kallar det för ”flush”. För att lindra denna hetta är svalkande preparat perfekta att ta till. Aloe vera gelé, som gärna får stå i kylskåp innan användning, känns otroligt skön på en flushande hud och verkar dessutom läkande. Eftersom aloe vera dessutom ger fukt till huden passar den utmärkt för rosacea eftersom huden då ofta är torr.

Även pepparmynta verkar svalkande. Gör en infusion (avkok) av färsk eller torkad pepparmynta, koka upp några minuter, sila bort örterna och häll upp i väl rengjord flaska som du förvarar i kylen (håller någon vecka). Spraya eller badda på huden. Vi rekommenderar även ett ansiktsvatten av Lavendel som verkar lugnande på den aktiva huden med rosacea.

Blandhy med finnar

Finnar beror på ealoe-vera-197383_1280n inflammation i talgkörtlarna och inte på dålig hygien som många tror. Det hjälper därför inte att tvätta extra noga. Många använder och blir rekommenderade starka rengöringsprodukter som syftar till att torka ut huden som hjälp. Detta kommer att öka hudens talgproduktion eftersom huden absolut inte ska vara torr, vilket resulterar i ännu mer ökad talgproduktion och därmed fetare hy. Om du istället börjar använda en rengöringsolja som daglig rengöring kommer inte din naturliga pH-balans att rubbas i huden och huden kommer successivt att återfå sin balans.

Många tror att olja täpper till huden, men det beror helt och hållet på vilken olja vi pratar om. Använd en kallpressad olja, gärna sesam eller tistel, alternativt en sammansatt olja för bästa resultat. Du kan med fördel använda blandningar med eteriska oljor som är talgbalanserande och antibakteriella; geranium, rosmarin, lavendel, tea tree, citron, enbär. Lägg renande ansiktsmasker av lera och lägg gärna in en tesked kanel mot finnarna.

Aloe vera gelé fungerar också bra för att läka ut finnar. Peela inte på inflammerade finnar, men en massage för att öka cirkulationen och få igång läkande lymfsystemet går bra. Vi rekommenderar även en tunn ansiktsolja för denna huden som hjälper till att balansera talgproduktionen, läs mer om eye makeup remover här, som är perfekt till en blandhy med finnar.

För alla huduttryck

Oavsett om du har problem med din hud eller inte föreslår jag att du ”boostar” din hud med näring inifrån. Näring som kan bygga upp din hud; t ex vitamin C för kollagenproduktion, B-vitaminer för frisk hud samt zink för sårläkning och cellförnyelse. Omega 3-tillskott för essentiella fetter samt att dricka rikligt med vatten (ca 2liter/dag) är bra om du har torr hud. Gällande råvaror rekommenderar jag ekologiska för att skona dig och naturen från gifter. Tänk på att maten du äter kan vara en viktig del i en läkningsprocess så ät av mat som verkar antiinflammatorisk och näringsrik.  Vill du få mer personlig rådgivning för just din hud; besök en ekologisk hudvårdsterapeut, exempelvis våra återförsäljare, som kan hjälpa dig med hudvårdsrutin, behandlingar, produkter och råd.

Så här tar du bäst hand om din hud

54111249__2* Hoppa över morgonduschen – duscha istället på kvällen. Då hinner huden reparera sin skyddande fettsyramantel under natten.

* Smörj dig med olja innan duschen för att skydda huden mot uttorkning, både i form av produkter men även mot vattnet som faktiskt verkar uttorkande för vår hud. Jag lovar- du kommer bli ren ändå!

* Obalans i huden – huden skyddar sig själv genom fukt och fett. Spraya eller badda hydrolat på huden för att öka fukthalten och smörj sedan in med näringsrik ansiktsolja.

* Svettning – hudens detox. Se till att svettas ordentligt, det är hälsosamt för dig och din hud, så att kroppen kan frigöra sig från toxiner och slaggprodukter.

* Lägg en ansiktsmask ca 1 gång/vecka för att ge din hud extra näring. Mosa banan, avocado eller lägg på överbliven havregrynsgröt. Du kan enkelt blanda din ansiktsmask med lite yoghurt eller kesella för att få en krämig och skön konsistens. Låt aldrig din ansiktsmask torka oavsett typ – då stjäl den fukt från ansiktet.

* Läs vår hudvårdsrutin för att se hur du ska rengöra och vårda din hud på morgon och kväll.

Vill du ha personlig hjälp att välja oljor – kontakta mig för rekommendationer och tips. Använd vårt kontaktformulär och beskriv din hud.

Texten är ursprungligen en artikel jag skrivit för Friskvårdsmagasinet. Du hittar denna artikel samt andra kring hälsa, hudvård, kost & träning på Friskvårdsmagasinets hemsida

Läs vidare

– Om vår ekologisk hudvårdsrutin för ansiktet här >>>>

– Om vår ekologiska hudvårdsrutin för kroppen här >>>>

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.