Blogg | 5 juni, 2019 |

Deodorant vs Antiperspirant – Därför ska du välja aluminiumfri deo

Vår grundare, Sara som är ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog, reder ut vad som gäller med deodoranter – varför du ska

Vår grundare, Sara som är ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog, reder ut vad som gäller med deodoranter – varför du ska välja aluminiumfritt och varför du bör välja en deodorant och inte en antiperspirant.

En deodorant är en produkt som motverkar svettlukt genom att aningen maskera med parfym eller motverka bakterier. De flesta deodoranter idag är också antiperspiranter, dvs att de motverkar svettning.

I en antiperspirant tillsätter man ämnen, aluminiumsalter, som stänger igen svettkörtlarna, det kan antingen vara aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid. Dessa är kemiskt framställda ämnen som täpper till svettkörtelgången och minskar därför effektivt svettutsöndringen. Dessutom har de antibakteriella egenskaper. På innehållsförteckningen på produkten står det aluminium chlorohydrate eller aluminium chloride.

Är aluminium i deo farligt?

  • Aluminium i höga halter är giftigt för oss, men vi får troligen i oss mer aluminium från mat än från deodoranter, så det behöver du troligen inte vara orolig över i din deo.
  • Det finns studier som visar koppling på aluminium i deodoranter och bröstcancer. Dessa är dock för få för att dra slutsats kring, denna teori är alltså inte bekräftad.
  • Aluminium kan lagras i små mängder i kroppen, men vi kissar ut det mesta. I samma studier som nämnt ovan har man dock sett samband med bröstcancer-patienter som hade aluminium lagrats i vävnad i brösten. Man såg också att det var mer aluminium i bröstets yttre del som var närmare armhålan.

Varför ska du välja en aluminiumfri deo?

  • Aluminiumsalter ger lågt pH som kan irritera och svida på huden
  • Trots att det idag inte finns en bekräftad koppling mellan bröstcancer och aluminiumsalter, så tar jag gärna det säkra före det osäkra. Jag vill inte ha aluminiumsalter lagrade i min bröstvävnad som kan ge ökad risk för bröstcancer, speciellt viktigt för mig som tidigare haft cancer. Bröstcancer är förövrigt en av de vanligaste formerna av cancer i Sverige.
  • Aluminiumsalter används för att motverka svettning, men att svettas är en naturlig och viktig process för kroppens rening samt temperaturreglering. Att svettas är viktigt! Däremot vill vi inte lukta svett, men det kan vi i de flesta fallen lösa med en deodorant.

Är saltkristaller bättre?

I saltkristaller finns ämnet alun, på innehållsförteckningen står det Potassium alum. Alun är till skillnad från aluminiumsalter ett naturligt ämne som sänker pH:t i huden och verkar antibakteriellt. Alun innehåller också aluminium, men av naturligt ursprung. Detta medför dock inte att de är oskadliga. Alun har större molekyler än aluminiumsalter, men ändå så pass små att den kan passera hudbarriären. Detta innebär alltså att man inte kan anta att alun är säkrare än aluminiumsalter. För mig handlar det om att vi inte ska täppa till våra svettkörtlar eftersom det är viktigt att vi kan rensa vår kropp på toxiner (giftiga ämnen) via svett samt kyla ner vår kropp när vi blir varma.

Vad ska jag välja istället?

Jag rekommenderar en aluminiumfri deodorant som använder andra ingredienser för att effektivt motverka svettlukt.

Läs vidare

Har du tidigare funderat på innehållet i dina deodoranter? Har du testat aluminiumfria deodoanter – vad tycker du om dem? Kommentera gärna nedan eller ställ dina frågor så svarar Sara.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.