Blogg | 8 september, 2016 |

Så får du makeup som håller hela dagen

Makeup som håller hela dagen Jag fick en fråga imorse från en kund som undrade om man måste ha olja

Makeup som håller hela dagen

Jag fick en fråga imorse från en kund som undrade om man måste ha olja innan sin foundation. Jag tyckte det var en jättebra fråga som jag vet att många andra undrar också. Här kommer mitt svar.

Flytande, fast, kräm, puder – vilken foundation har du?

Det finns flera olika typer av foundation och beroende på vilken foundation du har kommer de att bete sig olika. En flytande foundation har både fukt och fett i sig, vilket gör att den blir som en kräm, men den kan vara olika fet beroende på vilken hudtyp den är anpassad efter. Vissa är väldigt lätta och vissa lite fetare (dvs mer olja som innehåll). En fast Foundation är en fastare kaka (innehåller ofta mer fasta fetter) som behöver värmas före appliceras för att smälta. En puder Foundation kan både vara i lös puder form eller pressad puderdform. Olika typer av Foundations passar olika hudtyper och du kan behöva byta typ beroende på tex säsong.

Oavsett vilka av dessa du har anser jag att det är viktigt att ha en bra grund innan man lägger makeup, dvs den första basen du lägger är inte foundation utan din hudvård. Mer om det nedan.

Foundation anpassad efter hudtyp

Natural Fair web

Det är smart att välja foundation utefter vilket resultat och vilken hud du har. Vilket resultat vill du uppnå?

  • Uppnå ett matt resultat – använd en puder foundation. Antingen mineralsmink eller pressad puderfoundation. Dessa är torra produkter som suger åt sig fukt och fett, perfekt om du vill att överskotts-talget (fettet) på huden ska mattas ner. En nackdel med detta kan vara om du har en torr hud – då kan huden bli lite för torr av detta. Jag säger alltid att du ska ha ansiktsvatten + ansiktsolja under denna och ju duktigare du är med detta desto mindre bieffekt (yt-torr hud) får du av sminket. Tänk på att en yt-torr hud kommer att producera mer talg för att kompensera så använd sminket måttligt om du är torr. Det är alltså egentligen bättre att använda en flytande foundation eller fast om du är en torris.
  • Uppnå ett resultat med lyster – Här kan du välja mellan en flytande foundation eller en fast. Ju mer fett desto mer lyster brukar jag säga. Creme deluxe ger riktigt fin lyster och beroende på flytande foundation (för det finns väldigt många olika på marknaden) får du olika mycket lyster. Vissa kan också upplevas som torra och ger då inte särskilt mycket lyster. En flytande foundation innehåller både fukt och fett och beroende på hur mycket av dessa två komponenter kommer de bete sig olika på huden. Jag upplever att zuii organics flytande foundation innehåller mer fett än nvey ecos flytande och lägger sig bättre på min hud. Nvey ecos creme deluxe måste som sagt värmas lite innan applicering – mitt tips är att spatla upp lite i handen och sedan droppa i 1 dr av din ansiktsolja och blanda i handen, antingen med rena fingrar eller en foundationborste. Denna foundation är perfekt för en torr hud eftersom den blir som en förlängning av din hudvård, dock är det en av mina favoriter på vintern då min blandhy även kan bli yttorr om jag inte smörjer mig duktigt.
  • TIPS! Vill du uppnå extra lyster så lärde jag mig av en makeupartist att ta en droppe ansiktsolja på långfingrets fingertopp och dutta det högst upp på kindbenen. Det blir ett fantastiskt glow! detta kan du alltså göra allra sist för att uppnå megalyster som ser väldigt naturlig ut.

Se över din rengöringsrutin

En vanlig orsak till torr hud är att du tvättar huden för “duktigt”. Om du har en hud som känns stram, där sminket nästan krackelerar och ser mycket torrt ut – tänk om med din rengöring. Tvätta det med skonsammare produkter som låter din hud behålla mer fukt och fett. Mitt tips är som alltid OCM – dvs att du rengör med olja, återfuktar med hydrolat samt återfettar med ansiktsolja. Det har hjälpt så många och du kommer bli förvånad hur effektivt olja är för sminkbottagning – så prova det! Våra rengöringar är utformade för att effektivt ta bort smink – både våra cleansing oils för ansiktet (Tea tree eller Sensitive skin) samt eyemakeup remover.

En bra bas innan foundation

Foundation betyder just bas, men jag tycker absolut att din första bas bör bestå utav din hudvård. Här väljer vi såklart en hudvård som är 100% ekologisk i form av ansiktsvatten och ansiktsolja. Ansiktsvattnet höjer fukthalten i huden, sänker pH (huden vill vara svagt sur), gör huden mer elastisk och bidrar till att ansiktsoljan går in bättre. Vi har flower water lavender för alla hudtyper (lugnande effekt) och flower water tea tree för blandhy (renande effekt).

Därefter applicerar du ansiktsolja – tänk här på att ansiktsoljan verkligen ska gå in. Det ska inte ligga som ett fett täcke över huden, resultatet efter insmörjning ska vara en lätt återfuktad och återfettad hud. Ta därför bara så många/få droppar som din hud behöver, kanske handlar om ca 3dr. Går inte ansiktsoljan in kanske du bör byta eller testa att applicera lite mer ansiktsvatten ovanpå ansiktsoljan och massera vidare tills den gått in.

Om du inte har en bra bas innan din makeup kommer huden att börja “äta” av din makeup, speciellt för den yttorra huden. Om du har en bra bas innan kan din makeup vara orörd och huden tar från hudvården istället. Därför ska du lägga en 30sek på din hudvård innan sminket. Tar knappt någon tid och du kommer att få ett bättre resultat!

Peeling för en bra bas?

Har du en riktigt ojämn yta kan det vara bra att peela, men jag är inte speciellt förtjust i peeling över huvud taget. Har du tex psoriasis och en tjock hud kan peeling göra nytta, men de flesta har en alldeles för stressad och torr hud. Om du ska peela brukar jag alltid säga att du måste lägga mask efteråt. Ska du ta bort hudlager – måste du ge tillbaka skydd till huden. Det innebär att du aldrig peelar på morgonen, utan i så fall endast på kvällen. Då hinner huden också återhämta sig lite innan den påfrestas utav vind, kyla, sol etc. Har du en känslig hud rekommenderar jag att du smörjer huden innan peeling med din ansiktsolja.

Skonsam peeling

Pumpa ut ett pump rengöringsolja i handen (för känslig hud använd Sensitive skin, alla andra tar Tea tree) och häller på lite florsocker, blanda i handen till en krämig peeling.

Primer & CC-cream – behövs det?

Om du vill att ditt smink ska hålla extra bra kan du applicera en primer eller CC-cream (colour corrective) innan. Ska jag gå på fest eller stå på mässa då jag vet att jag tex kommer bli varm och svettas så använder jag alltid primers/CC-cream. Jag tar antingen en neutral eller en färgad beroende på behov. Det finns olika primers med lite olika konsistens och effekt, men tänk på att alltid applicera ansiktsvatten och ansiktsolja under primers så att du har en bra bas innan. Dessa är alltså inte substitut för hudvården utan förhöjer makeupen.  Applicera dessa med händerna eller en foundationborste.

Applicera alltså dessa bara på de områden som behöver korrigeras  färgmässigt. Genom att använda dessa korrigerande färger kommer du att använda mindre foundation vilket kommer ge ett mer naturligt resultat.

Fixera sminket

Efter att du sminkat dig kan du fixera sminket och förhöja lystern genom att spraya ansiktsvatten över. Det ger en sån skön känsla och känns riktigt fräscht. Detta kan du spraya flera ggr under dagen om du upplever att huden blir torrare (vilket i längden kommer förstöra makeupen). Ett perfekt tips också för dig som sitter mycket framför datorn.

Upplevde du under dagen att du ändå blev torr, till nästa morgon applicerar du dubbelt upp, dvs du upprepar rutinen fukt + fett innan makeupen. Men återigen, allt ska ha sjunkit in så massera mera om den inte gör det alternativt byt ansiktsolja. Vill du ha hjälp vilken ansiktsolja som passar dig, kontakta mig eller din hudterapeut. Du hittar våra återförsäljare här, många av dem är hudterapeuter.

Rutinen för makeup som håller hela dagen är alltså

  1. Hudvård (fukt + fett)
  2. Primer eller cc-cram – om du vill att sminket ska hålla riktigt bra eller för att få ett naturligt resultat trots nyansskiftningar i huden.
  3. Foundation – välj en som passar din hudtyp just nu. Oftast behöver du fetare på vintern och lättare på sommaren. Nyans ändras också över säsonger.
  4. Fixera med ansiktsvatten.
Lycka till och dela gärna med dig av dina bästa tips för att makeupen ska hålla bättre!
Du får också gärna dela detta blogginlägg till din nära. 

Läs mer om smink i våra blogginlägg kring ekologiskt smink här. 

Uppdaterad 2021-09-27

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.