Blogg | 16 mars, 2020 |

Torra händer? – Hudvårdsterapeuten tipsar

Torra händer är det många som lider av just nu. Sara som är grundare av Organics by Sara och ekologisk

Torra händer är det många som lider av just nu. Sara som är grundare av Organics by Sara och ekologisk hudvårdsterapeut delar med sig av sina bästa tips för att undvika torra och spruckna händer.

Orsak torra och spruckna händer

Torra händer uppkommer för att handens återfettande oljor inte längre finns kvar på huden. Detta beror på att man tvättat dem för ofta och även troligen med för starka tvålar. Torra händer kan klia och kan t.o.m spricka vilket både gör ont och är dåligt för immunförsvaret. Att ha torr hud innebär alltså att barriären på huden är förstörd vilket gör att försvaret mot mikroorganismer är sämre så därför är det så viktigt att man tvättar sig med bättre tvålar och ser till att smörja in efter tvätt. Det innebär inte att man inte bör tvätta sig, utan enbart att man behöver tänka till kring vad och hur.

Tvål för torra händer

Handsprit och diskmedel

Det är också viktigt att tänka på vad man dagligen utsätter sina händer för.

 • Handsprit är bra för att hålla händerna rena när du inte kan tvätta dem med tvål och vatten. En del “spritar” händerna alldeles för ofta och tänker nog inte på att dessa är uttorkande vilket ofta resulterar i torra händer och gör dem därmed ännu mer utsatta. “Sprita” bara när du behöver. Många tror att handsprit gör händerna renare än tvål och vatten, detta är inte sant. Välj alltid tvål och vatten i första hand.
 • Diskmedel är extremt uttorkande och hud-irriterande. Använd alltid handskar när du diskar.
 • Även varmt vatten kan verka uttorkande. Försök att undvika kontakt med varmt vatten tex om du sköljer disk, använd även där handskar om du håller på med det en stund. Kan du inte undvika att utsätta händerna för vatten, följ tipsen nedan för egenvård efteråt.
 • Att gå från värme till kyla och tvärtom kan göra att händerna blir torra, det upplever vi ofta under vintern. Använd därför alltid handskar/vantar ute för att minska besväret.

Mild tvål för torra händer

En bättre tvål är en tvål som tvättar rent, utan att torka ut huden. Välj därför en hantverksmässigt tillverkad fast tvål som har kvar sitt återfuktande glycerin och som återfettar huden. En fast hantverkstillverkad tvål:

 • löddrar av dess naturliga oljor som förtvålats
 • återfuktar med glycerinet som spjäkats från fetterna i förtvålningen
 • återfettar för att tvålen är överfettad (innehåller mer oljor än vad som förbrukats i förtvålningsprocessen).
 • Är precis lika hygienisk som en flytande tvål. Lästips om tvål längst ner i inlägget.

Organics by Saras tvålar är hantverkstillverkad, helt naturliga och ekologiska, och innehåller oljor som svensk rapsolja, sheasmör och kokosolja. Vi har två tvålar, där den ena är med doft och den andra är utan.

 • Lavender & Geranium är en tvål med doft från eteriska oljor lavendel och geranium.
 • Sensitive skin är oparfymerad.

On the go? Ta med tvålflingor

Det är inte alltid som man själv kan bestämma vilken tvål som finns tillgänglig. Ta därför alltid med dig tvål så att du kan tvätta händerna utan att de torkar ut. Riv en bit av tvålen på den fina sidan av rivjärnet och lägg tvålflingorna i en lite burk, tex en kryddburk eller liknande. Den kan du enkelt ha med dig i fickan eller i väskan så att du alltid är redo. Vissa tycker även att detta “känns bättre” när många ska dela på samma tvål, så det är också ett tips då.

Insmörjning för torra händer

Som regel vid torra händer tänk att efter varje gång du tvättat händerna ska du smörja dem. Enklast är att alltid ha med en liten burk eller flaska i fickan, eftersom att när du enkelt kommer åt dem, blir det oftare av att du gör det. Tänk på hur du kan göra det enklast och bäst för just dig. Det behöver inte vara supermycket olja, kräm eller gel, så att du känner dig helt kladdig, ta så mycket/lite du behöver och jobba in det i huden. Har du inte tid att jobba in det, ta mindre mängd. Allt är bättre än inget. Kom inte med ursäkter för varför du inte kan smörja in. Om du hinner tvätta hinner du smörja.

Saras tips på olja mot torra händer

Såsom alltid vill jag rekomendera er att välja en insmörjningsprodukt som innehåller ekologiska ingredienser och produkter utan syntetiska tillsatser. Lästips om varför ekologiskt är bättre finns längst ner i inlägget.

Den bästa oljan för insmörjning är den som snabbt går in i huden utan att kännas kladdig. Vi har två produkter som passar extra bra för detta, båda innehåller oljor som snabbt går in i huden, skyddar och vårdar.

 • Eye Makeup Remover är en oparfymerad multiprodukt (olja) som funkar till så mycket mer än enbart sminkborttagning, insmörjning av händer är en sån. Den passar till alla.
 • Body Oil Fresh Vanilla är en vaniljdoftande lätt olja med fräscha inslag av citrus.

Om du är väldigt torr och behöver något extra vårdande.

 • Massage Oil Sensitive Skin. Den är också oparfymerad.
 • Om du hellre vill ha med doft, men samma funktion (dvs fetare) välj Massage & Body Oil Soothing Lavender.

Extra kärlek

På samma sätt som en mask för ansiktet kan hjälpa en torr hud där, kan en hand-mask göra underverk för torra händer. Gör därför en hand-mask 1-3 gånger per vecka och dina händer kommer att bli så mycket gladare! En mask till händerna bör vara lite fetare och mer vårdande, gärna med oljor som innehåller vaxaktiga fettsyror då dessa snabbare kan lappa ihop en skadad hud. Applicera masken på rena händer och om du har bomullsvantar hemma kan du använda det, annars sitt och vila medan masken verkar och du får gärna sitta och massera in masken i händerna.

Saras tips på oljemask för torra händer

 • ca 1 tsk Massage & Body Oil Soothing Lavender. Den innehåller antiinflammatoriska oljor från lavendel och kamomill, vårdande oljor som tistel, sesam och oliv samt vaxiga fettsyror från ricinolja. Köp den här.
 • Om du vill kan du tillsätta en dr Oil Serum Antioxidant för extra fukt (innehåller glycerin). Köp den här.
 • Massera in det i ca 5 min. Du behöver inte skölja av. Gör gärna detta innan läggdags så att oljorna får jobba ostört medan du sover.

Jag hoppas att du fått bra tips för hud du kan bli av med torra händer. Dessa råd funkar såväl till barn som vuxna. Om du har några tips du vill dela med dig av eller undrar något, kommentera nedan.

Vidare lästips

 • Lär dig mer om hur du ska tvätta händer på vårdguiden (finns även en film) här.
 • Lär dig om tvål i Saras tvålskola här.
 • Lär dig mer om fördelar med ekologisk hudvård här.
 • Har du också torra läppar – läs mer om det här eller torr hårbotten – läs mer om det här.
Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.