Blogg | 17 juli, 2016 |

Varför du ska välja ekologiskt solskydd

Det blir allt vanligare med ekologiska hudvårdsprodukter (vilket glädjer mig oerhört) och även ekologiskt solskydd och jag tänkte att jag

Det blir allt vanligare med ekologiska hudvårdsprodukter (vilket glädjer mig oerhört) och även ekologiskt solskydd och jag tänkte att jag skulle göra det valet ännu enklare för dig. Här kommer mina anledningar till varför jag som ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog enbart rekommenderar ekologiska solskydd:

1) Bättre för hälsan (minskad exponering av hormonstörande ämnen samt nanopartiklar)

2) Bättre för miljön (mindre miljöskadliga ämnen)

3) Bättre för huden (mindre tilltäppande ämnen)

Så nu när vi har klargjort detta kan vi gå in lite djupare kring varför jag påstår det. Vilka ingredienser är det egentligen som kan verka tveksamma för hälsa & miljö och hud?

Tveksamma ingredienser i konventionella solskydd

skin-care-1491366_1920Kemikalier i nanopartikelstorlek

Att solfilter är i nanopartikelstorlek innebär att de är väldigt små. Små partiklar kan lättare tränga in än större, det innebär att dessa kemikalier med större sannolikhet kan penetrera barriärer i kroppen. Att man kan tycka att det inom industrin är lämpligt att använda – det förstår jag, men när det saknas långtidsstudier på hur detta kan påverka kroppen, då blir jag tveksam som konsument och i mitt yrke. Jag åberopar försiktighetsprincipen här, precis som Naturskyddsföreningen.

 Syntetiska solfilter

Tex Benzphenoner & estrar av kanelsyra (ethylhexyl methoxycinnamate). Dessa solfilter går in i huden och i tester ser man att redan en timme efter att man smörjt in sig kan man hitta de i urinen och fortfarande två dygn därpå. Vilka konsekvenser kan det innebära för vår hälsa? Dessutom finns misstankar att de kan ge kontaktallergi samt att de kemiska solfilter är skadliga för vattenmiljön (skadligt för tex alger, koraller) vilket blir riktigt tokigt eftersom det är i främst den miljön vi smörjer, smörjer och smörjer om igen.

Konserveringsmedel i solskydd

Tex parabener (ämnen som slutar på “paraben” tex methylparaben). Parabener används i produkter för att öka hållbarheten, dvs att den vattenbaserade produkten (tex kräm) inte ska mögla. Vissa typer av parabener misstänks vara hormonstörande, man har i omgångar inom eu skärpt användning av dessa. Idag anses de säkra att använda (om kosmetikaförordningen följs med doseringar) och i detta ska även de hormonstörande effekterna vara inräknade. Det finns dock ett stort frågetecken kring detta; inom EU har man fortfarande inte kommit överens om en definition för hormonstörande ämnen. Det gör det således svårt att kunna definiera om ett ämne faktiskt är hormonstörande eller ej. Tills de kommit fram till detta undviker jag alla ämnen som misstänks vara hormonstörande. Dessutom kan konserveringsmedel vara allergiframkallande.

Att ämnen är tveksamma behöver inte innebära att du som använder dessa ämnen, eller har använt dessa tidigare, kommer att råka ut för dessa eventuella effekter. Det innebär att de finns en ökad risk. Och det är just den ökade risken jag vill undvika. Jag vill minimera mina risker, min exponering för kemikalier som misstänks ha hälsoskadliga och/eller miljöskadliga effekter. Extra viktigt blir det för dig som är gravid, ammar eller vad du smörjer ditt barn med.

Ibland får jag frågan om de ekologiska solskydden är säkra att använda, att det kanske är mer säkert och kontrollerat på apoteken. Mitt svar är enkelt; ja, de ekologiska solskydden är säkra att använda. De är testade och ger den solskyddsfaktor som är angivet på förpackningen.

sunbathing-28829_1280Mjukgörare

I solskyddskrämerna finns olika mjukgörare, dvs det som gör att huden känns len, insmord och återfuktad. Ett vanligt exempel på mjukgörare i konventionella solskydd är silikoner och siloxaner. Silikoner lägger sig som film på huden, ett syntetiskt fett. Det räknas som komeodont dvs tilltäppande och gör att du som har en acnebenägen hud, en kombinationshud troligen kommer att få mer plitor och finnar efter applicering av detta ämne, Siloxaner är mycket miljöbelastande, de är långlivade dvs de kan de lagras i djur och människor – hur hälsosamt känns det?

Referenser och läs vidare:

– Vårt blogginlägg om olika typer av Solskydd: Sanningen om Solskydd

– Vårt blogginlägg om naturliga huskurer mot solsveda.

– Läkemedelsverkets syn på parabener

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.