Vanliga frågor - FAQ

Läs allt om leveranser och fraktkostnader här>

Nej, inga produkter från Organics by Sara innehåller palmolja. Vi använder heller inga ingredienser som från början är utvunna ur palmolja. Läs mer om palmolja hos Naturskyddsföreningen >

Det enkla svaret är nej.

Jag brukar jämföra det med hur man idag ser på olja och fett i mat, numer vet vi att rätt fett är nyttigt för oss. Precis på samma sätt är det med hudvården. Rätt fett för din hudtyp är toppen för huden. Det bibehåller hudens elasticitet och fuktbalans i huden vilket i sin tur minskar torrhetsrynkor och plitor. Det är ju faktiskt med fett som huden själv skyddar sig.

Många som har en fet hud är rädd för olja. Det stämmer att feta hudvårdsprodukter (olja eller krämer) kan ge plitor, men olja är så mycket mer nyanserat än bara de allra fetaste oljorna. Oljor kan vara lätta, innehålla mer eller mindre vax och mer eller mindre vitaminer och spårämnen. Du som har en fet eller blandad hud som ofta får plitor ska därför välja lättare hudvårdsprodukter, och det kan du hitta även i en oljebaserad hudvård.  Organics by Saras grundare Sara har själv en blandhy som lätt får finnar och lyckades balansera sin hud med just sina oljor.

I Organics by Saras sortiment har vi kategoriserat produkterna utifrån 5 hudtyper; Torr hud, mogen hud, känslig hud, blandad hud och normal hud. Välj produkter som passar dig genom att välja produkter för din hudtyp.

Läs mer om olja för fet hy här >

Läs mer om hudtyperna och vilka produkter som rekommenderas här > 

 

 

Organics by Saras produkter är inte certifierade enligt en ekologiskt certifiering. Däremot är alla ingredienser vi använder i hudvården ekologiskt certifierade, dvs alla råvaror vi använder för att skapa våra färdiga produkter är ekologiska. Det innebär att slutprodukten, Organics by Saras produkter, är 100% ekologiska.

Läs mer om ekologiska certifieringar inom hudvård här >

Läs mer om fördelar med ekologisk hudvård här >

I Organics by Saras sortiment har vi kategoriserat produkterna utifrån 5 hudtyper; Torr hud, mogen hud, känslig hud, blandad hud och normal hud. Välj produkter som passar dig genom att välja produkter för din hudtyp.

Läs mer om hudtyperna och vilka produkter som rekommenderas här > 

Vill du ha hjälp från vår ekologiska hudvårdsterapeut att välja produkter; chatta med oss eller skriv i vårt kontaktformulär så guidar vi dig.

Har du nötallergi och vill veta om Organics by Sara funkar för dig? Läs vårt blogginlägg här.

Det går utmärkt att använda alla Organics by Saras produkter under både graviditet och amning. Vår hudvård innehåller inte några ingredienser som är hormonstörande och inga syntetiska parfymer/doftämnen (de man ska undvika under graviditet pga misstänkt hormonstörande). Så våra produkter är helt säkra att använda och innehåller bara ämnen som både kroppen och naturen kan bryta ner och ha nytta av.

Vid graviditet är det många som blir känsliga för doft och man kan därför vilja välja oparfymerade produkter, vilket vi också har i Organics by Saras sortiment. Men det går alltså bra att ha våra doftsatta produkter också eftersom de enbart innehåller ekologiska eteriska oljor. Där får du välja själv vad som passar dig.

Om du vill läsa mer om eteriska oljor, speciellt lavendel och tea tree och dess påstådda hormonstörande effekt kan du göra det här. Det är svaga bevis och inget att oroa sig för. Men valet är fritt och vill du undvika eteriska oljor kan du välja oparfymerade produkter.

Se vårt utbud av oparfymerade produkter här > 

Läs blogginlägg kopplade till barn & baby här >

Läs mer om farliga ämnen i syntetisk parfym här >

I Organics by Saras produkter doftsätter vi med enbart med naturliga eteriska oljor. Vi väljer dessutom de som är odlade ekologiskt. Vi har också oparfymerad hudvård och det är de produkter som heter Sensitive Skin. Vi har även en etikett i webbutiken som heter “Känslig hud”. Alla produkter i den kategorin är oparfymerade.

Läs mer om syntetisk parfym här >

Hitta oparfymerade produkter här >

På varje produkt på ytterförpackningen samt etiketten står ett Bäst-före-datum stämplat med en timglasmärkning. Det kan variera från ca 1-2 år från produktionsdatum. Detta datum gäller oöppnad produkt. Det finns även en öppenburk-symbol med en siffra i som indikerar antalet månader produkten garanteras fräsch efter öppnande. För oljor gäller i regel 6 månader. Produkten kan förvaras som vanligt i badrummet. Det kan däremot vara bra att tänka på att dra åt pipettflaskorna så dem inte står öppna och får i sig onödigt mycket syre.

Observera att med bäst före datum, som med mycket annat gäller här sunt förnuft, den går inte ut på dagen utan du kan alltid dofta på produkten.

Konserveringsmedel är ämnen som tillsätts produkter för att förlänga hållbarheten. Eftersom vi inte vill tillsätta några tillsatser i Organics by Saras hudvård har vi behövt tänka annorlunda kring formuleringen av produkterna. En olja behöver inte konserveras eftersom den inte innehåller vatten så vi går runt det genom att inte blanda i vatten i oljorna. Vi har dessutom mörka glasflaskor som förpackning som också förlänger hållbarheten på produkterna. Därför har vi tex inga krämer (som innebär at man blandar vatten och fett), utan enbart oljor i vårt sortiment.

 

 

En fast tvål har ett pH-värde på 8,5-10, även våra tvålar (ca pH 9). En fast tvål kan aldrig vara pH-neutraliserad eftersom den då skulle falla sönder (läs gärna mer om det i vår tvålskola). Vår tvål är skonsam mot huden med dess innehåll av ekologiska oljor och fetter såsom sheasmör och kakaofett samt genom att den återfettar huden efer tvätt eftersom tvålen är överfettad. Dessutom skonas huden från exponering av konserveringsmedel som finns i flytande tvål vilket är en av de största orsakerna till handeksem. Genom att tvätta med våra tvålar får du rena händer och många blir mindre torra när de går över till en fast överfettad tvål som dessutom har kvar sitt återfuktande glycerin från förtvålningsprocessen.

Nej, Organics by Saras produkter är inte djurtestade. Dessutom är alla ingredienser vi använder från växtriket och därigenom veganska. Vi köper in råvaror som odlats i naturen, dessa har inte testats på djur. Detta är otroligt viktigt för oss och också en stolthet att vi enbart väljer naturliga råvaror som inte går under REACH, dvs kemiska ämnen eftersom det i denna lagstiftning ofta är krav på att ingrediensen ska djurtestas.

 

Läs mer om djurförsök på ingredienser i kosmetika här >

Grundaren av Organics by Sara har varit övertygad om sedan starten för tio år sedan att huden mår bäst när den får sköta sitt jobb själv. Huden är självförsörjande och har otroliga mekanismer för att hålla sig frisk och välmående. Vårt mål är att förse er med hudvård som stöttar hudens egna mekanismer och det gör vi genom att tillsätta och boosta det som huden själv producerar; fukt och fett.

En kräm innehåller fukt och fett, men tyvärr också andra ämnen som tex konserveringsmedel som vi ser har en negativ effekt på hudens mikroflora. Mikrofloran spelar en viktig roll för en god hudhälsa. Vi har därför valt att utesluta alla tillsatser i vår hudvård vilket gör att vi behöver separera på fukt och fett i produkten. Vi säljer därför fukten i form av ansiktsvatten och fettet i form av oljor. Då kan vi blanda “krämen” själva på huden, tillgodose huden med allt den behöver, utan att sätta på ämnen som huden inte behöver eller rent ut sagt tar skada av. Bra va?

Läs mer om oss här >

Organics by Sara har ingen fysisk butik utan erbjuder er att testa och köpa produkter fysiskt hos våra återförsäljare. Hitta en återförsäljare nära dig under fliken Återförsäljare > 

 

Tistelolja är en torr olja som snabbt går in i huden och innehåller en stor del linolsyra, som är en omega 6 fettsyra. Oljan hjälper till att hålla huden elastisk.

Pressad från frö = nötfri.

Tistelolja hittar du följande Organics by Sara produkter

  • Cleansing Oil Tea Tree
  • Cleansing Oil Sensitive Skin
  • Oil Serum Antioxidant
  • Oil Serum Sensitive Skin (lanseras 2023)
  • Perfume Oil Fresh Vanilla
  • Massage & Body Oil Sensitive Skin
  • Massage & Body Oil Soothing Lavender
  • Massage & Body Oil Activating Rosemary
  • Massage & Body Oil Cardamom Heat