Blogg | 30 mars, 2023 |

Hantering av nötallergi i hudvård – Information om nötoljor och allergiska reaktioner

Det är viktigt att notera att “ekologisk” inte betyder “fri från allergener”, så det är möjligt att ekologiska hudvårdsprodukter innehåller

Det är viktigt att notera att “ekologisk” inte betyder “fri från allergener”, så det är möjligt att ekologiska hudvårdsprodukter innehåller nötoljor som man kan reagera på. Om du har en nötallergi är det viktigt att du noggrant läser igenom ingredienslistan på varje produkt innan du köper eller använder den, oavsett om produkten är ekologisk eller konventionell.

Om du har en nötallergi är det viktigt att vara medveten om risken för allergiska reaktioner från nötoljor eller andra nötrelaterade ingredienser i hudvårdsprodukter. Det är också viktigt att notera att personer med nötallergi kan vara mer benägna att utveckla allergier mot liknande livsmedel eller ämnen, såsom frön eller pollen.

Jag är allergisk mot nötter men klarar hudvård med nötoljor – hur kommer det sig?

Vissa personer som är allergiska mot nötter kan använda nötoljor i hudvård. Orsaken är att oljorna teoretiskt sett inte innehåller dessa allergena proteiner som immunförsvaret reagerar på. Då proteiner är vattenlösliga och inte finns i oljorna som är fettlösliga.

Nötoljor kan dock innehålla allergena proteiner från nötterna, men mängden protein i oljan är generellt sett låg. Det är dock viktigt att notera att personer med nötallergi kan reagera på även små mängder av allergena proteiner. Det är skillnad på om oljan är raffinerad eller kallpressad. Raffinerad olja innehåller ofta midre allergener vilket är positivt utifrån eller allergiperspektiv, men i ekologisk hudvård används oftast kallpressade oljor då de är mest näringsrika.

En studie som publicerades i tidskriften Annals of Allergy, Asthma and Immunology undersökte mängden protein i olika nötoljor. Resultaten visade att mängden protein varierade beroende på nötsorten och oljan. Mandelolja innehöll till exempel en högre nivå av protein än jordnötsolja. Dock var mängden protein i oljan i allmänhet låg och generellt sett mindre än 1 ppm (parts per million).

I allmänhet rekommenderas personer med nötallergi att vara försiktiga med nötoljor och andra nötprodukter och undvika dem om de är osäkra på innehållet. Det bästa sättet att minska risken för allergiska reaktioner är att läsa ingredienslistor noggrant och vid behov rådgöra med en allergispecialist.

Kan jag använda hudvård med fröoljor om jag är nötallergiker?

Nötoljor är gjorda av nötter. Exempel på vanliga nötoljor inkluderar mandelolja, jordnötsolja och valnötsolja.

Fröoljor är gjorda av frön. Exempel på vanliga fröoljor inkluderar solrosolja, pumpafröolja och linfröolja. Skillnaden mellan nötoljor och fröoljor är främst i deras kemiska sammansättning och användning.

Ett bra tips är att alltid göra ett allergitest på huden innan användning av en ny produkt i ansiktet, speciellt om du är känslig eller har tendens att reagera lätt på ingredienser. Applicera en liten ärta av produkt i armvecket och vänta minst 12h på eventuell reaktion. Om ingen reaktion uppstår kan du testa den i ansiktet, gärna bara på en liten yta först innan du applicerar i hela ansiktet.

För personer med nötallergi kan det vara fördelaktigt att välja ekologiska produkter som innehåller oljor som är gjorda av växter som inte är nötter eller frön, såsom kokosnötolja eller olivolja. Dessa oljor är mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner hos personer med nötallergi. Om du är osäker på vilka produkter som är lämpliga för dig, är det alltid bäst att kontakta tillverkaren eller en allergispecialist för råd.

Om jag är allergisk mot mandel är jag allergisk mot alla nötter då?

Inte nödvändigtvis. En allergi mot mandel betyder inte automatiskt att man är allergisk mot alla nötter. Mandlar tillhör familjen Rosaceae, medan andra nötter som till exempel cashewnötter, valnötter och pekannötter tillhör familjen Juglandaceae. Därför kan personer som är allergiska mot mandlar tolerera andra nötter och tvärtom.

Med det sagt är det viktigt att notera att personer med en allergi mot en viss nöt har en högre risk att utveckla en allergi mot andra nötter. En person med mandelallergi löper därför en högre risk att utveckla allergi mot andra nötter. Därför rekommenderas personer med en känd nötallergi att undvika alla typer av nötter tills de har utvärderats.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara uppmärksam på ingredienserna i hudvårdsprodukter, oavsett om de är ekologiska eller inte, om du har en nötallergi. Läs alltid ingredienslistan noggrant och kontakta tillverkaren eller en allergispecialist om du är osäker på om en produkt är säker för dig att använda. Genom att ta hänsyn till din nötallergi och välja rätt hudvårdsprodukter kan du hjälpa till att minimera risken för allergiska reaktioner och samtidigt ta hand om din hud på bästa sätt.

Nötallergi och nötoljor i kallrörd tvål

Det är möjligt att proteiner i nötoljor och fröoljor kan brytas ner eller denatureras under processen att tillverka kallrörd tvål. Proteiner är känsliga för värme, syra och alkali, så om tvålmassan blir tillräckligt alkalisk under tillverkningsprocessen kan proteinerna i oljan denatureras och därmed bli mindre allergena.

Även om det inte finns några garantier för att allergena proteiner i nötoljor och fröoljor kommer att försvinna helt under processen att tillverka kallrörd tvål, kan det vara mindre allergena än råa oljor eftersom tvålmassan är alkalisk. Men som alltid, gör ett hudtest, även med tvålar för att vara på säkra sidan.

Organics by Saras produkter och nötoljor

Organics by Saras produkter är baserade på främst fröoljor som är kallpressade. Gör därför alltid ett hudtest i armvecket innan du börjar använda våra produkter. Vi kan inte svara på i förväg ifall just din hud kommer reagera eller inte, därför ska du alltid testa. Däremot har vi många kunder som är nötallergiker som klarar våra produkter jättebra och får fina resultat i huden. Så ifall det känns rätt för dig att prova, är du varmt välkommen! För att förstå vilka produkter som innehåller nötoljor eller fröoljor, se vår sammanställning över nöt-och fröoljor i våra produkter.

Vänligen kontakta oss om du har synpunkter eller funderingar så hjälper vi dig mer än gärna.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.