Ekologisk hudvård för barn och baby
Uppdaterad 2017-12-25
Ekologisk hudvård för barn och baby
Barn är en särskilt utsatt grupp så välj produkter med omsorg. Vi ger din all info och tips du behöver för en skonsam ekologisk hudvård för barn och baby. Dessutom får du möjlighet att kommentera och få råd direkt från vår hudterapeut Sara Nomberg.
Barn är känsligare än vuxna
Barn är en särskilt utsatt grupp vilket gör det ännu viktigare vad för produkter vi använder på och till våra barn. Många får upp intresset just när de ska få barn – fantastiskt tycker jag. Jag brukar uppmuntra att du ska bry dig oavsett om det gäller dig själv eller dina barn, men jag har full förståelse varför man tänker till en exra gång när det handlar om något viktigare än “bara” sig själv.
På vilket sätt är barnen annorlunda än vuxna?
Barns hud är tunnare än vuxnas, det gör att skyddet inte blir lika bra (tex skydd mot kemikalier) vilket gör de mer mottagliga än vuxna
Barn har ett annat beteendemönster än vuxna, de vistas mycket på golv och stoppar allt i munnen. Munnen blir en direkt ingångsport till tex kemikalier. Tänk dig att du smörjer babyns hud med en kräm fylld med tvivelaktiga ingredienser. Rester från denna kan lätt hamna i munnen genom filten, huden etc.
Barns organ och system är inte färdigutvecklade, tex levern och njurar som hanterar kemikalier. Det gör att effekten blir större på ett barn jämfört med en vuxen.
Barn är små vilket gör att upptaget kontra ytan blir annorlunda mot en vuxen. Det blir lätt stora intag i förhållande till kroppsvikt.
Av dessa skäl är det viktigt att använda bra, skonsam hudvård till barn – dvs ekologisk hudvård till barn och baby. Men! – all ekologisk hudvård är inte bra bara för att den kallas ekologisk. De finns ingen lagstiftning som skyddar begreppet “ekologisk hudvård” – därför är det ett begrepp fritt fram att använda. Organics by Sara står för en 100% ekologisk hudvård, dvs en hudvård enbart baserad på ekologiskt odlade råvaror, inga manipulerade ingredienser. Då vet vi att hudvården är så ren och miljövänlig som möjligt.
Hormonstörande ämnen i kosmetika
Människor styrs av hormoner. Det är det som används som signaler för att starta/stoppa processer i kroppen. Detsamama gäller såklart för barn där det nästan blir ännu viktigare eftersom under vissa perioder/fönster händer mycket viktiga saker i utvecklingen. Att i dessa fönster utsättas för hormonstörande ämnen bådar inte gott.
Det som är problematiskt med just hormonstörande ämnen är att dessa inte tas hänsyn till i kosmetikaförordningen (den lagstiftning som gäller för kosmetika & hygienprodukter). Orsaken är för att man inom EU inte än kommit överens om en definition för vad ett hormonstörande ämne är, de är svåra för de beter sig inte som andra syntetiska kemikalier. Andra ämnen blir mer farliga ju större dos du utsätts för, men för hormonstörande ämnen gäller inte det. Utan här är det snarare NÄR man utsätts för det. Så en hög dos kan vara ofarlig under en viss period, medan en låg dos kan vara förödande under en annan period. Det gör att ämnen som misstänks vara hormonstörande ändå kan finnas i produkterna för det finns väldigt få restriktioner.
Påtryckningar från industrin
I kosmetikaförordningen står i kapitel 15, punkt 4 att ”När gemenskapskriterier eller internationellt överenskomna kriterier för identifiering av hormonstörande ämnen finns tillgängliga, eller senast den 11 januari 2015, ska kommissionen se över förordningen med avseende på hormonstörande ämnen”. Denna definition skulle ha funnits redan december 2013 och senast januari 2015, det har alltså ännu inte skett. Det intressanta är dock att forskarna verkar vara överens, det är industrin som trycker på och verkar stoppa lagförslag eftersom detta skulle innebära stora konsekvenser för dem. Nu gör istället EU-kommissionen en kostnadsanalys för hur situationen skulle se ut om förslaget klubbas igenom.
Dock finns det några restriktioner i just barnprodukter idag som är värda att nämna:
- From hösten 2014 begränsades de maximala tillåtna halterna för två ämnen som misstänks hormonstörande (propyl-och butylparaben). De tillåtna halterna sänks och användningen i just barnprodukter begränsas. I Sverige följs dessa.
- I Danmark valde man att införa ett nationellt förbud redan 2010 för användningen av propyl-och butylparaben i kosmetiska produkter för barn (0-3år).
Andra misstänkta hormonstörande ämnen hittar vi i tex antioxidanter (BHA & BHT) och solskyddsmedel (Ethylhexyl methoxycinnamate). I ekologisk certifierad hudvård samt miljömärkt hudvård är inte dessa hormonstörande ämnena tillåtna.
Giftfri hudvård till barn – finns det?
Giftfri är en term som gärna används inom ekologisk/naturlig hudvård. Dock är den missvisande eftersom ingenting kan vara giftfritt. Det finns, och det kommer troligtvis alltid att finnas, giftiga kemikalier i vår vardag – även i det som odlas ekologiskt. Däremot vet man att ifrån den ekologiska odlingen får du mindre halter av rester från bekämpningsmedel. Det gör att en hudvård som är baserad på endast ekologiska råvaror innehåller sannorlikt minst gifter. Så det är alltså så giftfritt som det kan bli och det tycker vi är toppen!
Ekologisk Hudterpeut tipsar om ekologisk hudvård till barn & baby
Du vet väl att Sara som är grundare av Organics by Sara är utbildad ekologisk hudvårdsterapeut och även har arbetat som lärare på Axelsons i Ekologisk hudvård? Här kommer hennes bästa tips för en skonsam och hälsosam hudvård till barn & baby
Rengöringstips
- Tvätta barnens hud så lite som möjligt. Kontakt med vatten och speciellt fettlösande produkter riskerar att torka ut. Använd därför helst bara vatten och olja för rengöring.
- Undvik tvål för baby – om du absolut vill använda en tvål till större barn, använd en fast tvål som är överfettad dvs ger tillbaka fett/skydd till huden. Vi erbjuder ekologiska handgjorda fasta tvålar.
- Lufta så mycket som möjligt.
- Undvik våtservetter – även ekologiska/naturliga. Våtservetter måste konserveras. Det finns 2 kategorier inom hudvård som är mest allergent (dvs kan skapa allergi) och det är parfymämnen och konserveringsämnen. Låt er inte luras av “naturliga” konserveringsmedel som är godkända i ekologisk hudvård. Så i skötväskan har du istället 2st pumpflaskor – en med olja och en med vatten samt servetter, bomullsdukar eller liknande. Då skapar du enkelt egna, skonsamma våtservetter. Här måste vi slå ett slag för vår eye makeup remover som är så fantastisk på att rengöra och sedan smörja in. Så den är en favorit i oljepumpflaskan om man vill ha en olja för allt. Du kan också enkelt göra dina egna tvättlappar av kokat vatten och olja (tex vår Cleansing Oil Sensitive skin). Läs vårt inlägg om att göra egna tvättlappar här.
Insmörjningstips – Ekologisk hudvård för barn & baby
- Använd parfymfria produkter, dvs produkter utan tillsatt doft. Ju mindre kontakt med potentiellt allergena ämnen desto bättre. Vi har en sensitive skin-serie som vi rekommenderar.
- Torr hud är brist på fukt. Det är troligen pga överdriven tvättning – se över era tvättrutiner och följ rådet högst upp. Vid torr hud – fukta upp huden med lite ljummet vatten och smörj in med en skyddande olja/salva. Jag rekommenderar inte krämer som kräver tillsatser. Vi har tex Facial oil Sensitive skin som kan användas dagligen, men också vår Massage Oil Sensitive skin som är en utmärkt lite fetare olja att smörja riktigt torr och irriterad hud.
- Du kan använda potatismjöl som blöjpuder
- Salva kan du enkelt göra själv med ett recept från organic makers eller bara använda rent sheasmör. Så fantastiskt för alla hudtyper men speciellt den känsliga.
- För skorv är gurkörtsolja fantastiskt – sicken tur att det är en av huvudingredienserna i vår doftfria Facial oil Sensitive skin. Gurkörtsolja är huvudingrediensn i de traditonella krämerna för barn mot skorv och blöjirritation på apoteken. Men hos oss får du den dessutom ekologisk!
Kommentera gärna om du tycker att jag glömt något! Lycka till och tveka inte att fråga mig om råd.
Referenser & läs vidare
- Enkelt recept på att gör dina egna tvättlappar här.
- Naturskyddsföreningens nya rapport från 2016: Hygienbubblan – om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet
- Läkemedelsverkets rapport från 2014 om parabener: https://lakemedelsverket.se/upload/nyheter/2014/Rapport%20regeringsuppdrag%20parabener.pdf