DIY – Så gör du ansiktsvatten av daggkåpa

ladys-mantle-432156_1920Ansiktsvatten av Daggkåpa

Daggkåpa är en ört som finns rikligt i Sverige, jag plockade hos min mormor i Norrtälje på hennes tomt. De växer vilt och finns i stora mängder vilket är en fröjd för mig som nu kan göra mitt eget alldeles fantastiska ansiktsvatten.

 

Daggkåpa för kombinationshy

Jag har en kombinationshud som har blivit balanserad av att använda OCM (oil cleansing method) dvs att rengöra ansiktet med olja och även smörja in med olja. Ansiktsvatten är viktigt för mig, jag sänker pH i huden vilket gör att bakterier som ligger bakom eventuella finnar blir mindre och jag får ett mer normalt och fördelaktigt pH i huden, vi ska ha lågt pH på ca 4,5.

Att byta ansiktsvatten då och då har jag märkt är superbra för min hud så jag varvar mellan vårt lavendelvatten & tea treevatten. Men då och då är det superkul att göra ett eget som ger bra effekt på min hud.

Egenskaper hos daggkåpa

Daggkåpa verkaimager sammandragande och ansågs förr i tiden sårläkande. Alkemister använde daggen som samlades i örten på medeltiden och i Europa ansågs daggen som låg i daggkåpan ha magisk kraft. Dagg från olika speciella tillfällen har olika kraft; majdaggen var speciell för alkemisterna, pingstdaggen gjorde man tinktur av för att använda mot det mesta bla gulsot och midsommardaggen skänkte skönhet, användes vid såromslag och för att ge kraft.

 

Såhär gjorde jag

Jag sköljde dem, hackade ner och tog drygt 4msk av de hackade örterna. Jag har en tekanna i stål som man ställer på spisen som har en sil inuti – den är perfekt för att göra infusioner både till te och ansiktsvatten.

Jag kokade upp vatten i min vattenkokare, tog de 4msk hackade örterna och lade i silen och hällde på ca 3dl kokhett vatten över örterna. På med lock och lät den stå och dra ca 20min. Sedan hällde jag upp infusionen i glasflaskor (obs se till att de är rena)  + lite grann äppelcidervinäger (ÄCV). Jag tog ca 1/10. ÄCV är surt vilket sänker pH och gör därför även att infusionen håller längre plus att det är väldigt bra mot plitor & finnar. Sedan förvarar jag flaskorna i kylskåpet och tar fram bara när jag använder dem; både morgon och kväll. Jag använde mitt ansiktsvatten igår och idag – WOW vilket resultat. Superfräsch hy och känns riktigt bra! Så prova du med. Vill man inte plocka själv går det att köpa torkad daggkåpa på tex örtgubben (länk nedan).

Och du vet väl att vi säljer tomma glasflaskor – du hittar dessa här.  Sprayinsats hittar du här. 

Referens och inköpsställen om man inte vill/kan plocka själv

– http://www.ortagubben.se/orter/torkade-orter/daggkapa-50g

– http://www.shenet.se/ravaror/vattentrad.html

 

Comment List

 • Lia 09 / 06 / 2020 Reply

  Undrar om den daggkåpa som växer i trägårdar- förädlade, passar lika bra att göra ansiktsvatten av?

  • Nomberg Sara 10 / 06 / 2020 Reply

   Hej Lia! Tack för din fråga, spontant skulle jag säga ja, men jag har inte tillräckligt med kunskap för att veta hur dessa sorter skiljer sig. Testa 🙂 Jag tror inte du kommer märka någon större skillnad på resultatet 🙂
   Varma hälsningar, Sara

Lämna ett svar