Blogg | 5 februari, 2024 |

Naturlig variation i ekologiska råvaror

Upptäck hur den naturliga variationen kan påverkar ekologiska råvaror. En råvara kan tex dofta olika mycket beroende på flera orsaker. Vår ekologiska Hudvårdsterapeut lär dig om naturens mångfald.

Som hudterapeut med en holistisk inriktning är jag passionerad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet när det kommer till ekologisk hudvård. Idag vill jag belysa en intressant aspekt av de råvaror som utgör hjärtat i våra produkter; naturlig variation.

Naturlig variation kan ge en starkare doft

En av de vackra och unika egenskaperna hos naturliga råvaror är att de kan uppvisa en naturlig variation, även om de kommer från samma källa och heter samma sak. Ta olivolja som ett exempel. Du har kanske märkt att två flaskor från samma producent kan ha olika doftintensitet, trots att de båda innehåller ren olivolja. Men varför är det så?

För det första spelar odlingsförhållandena en avgörande roll. Klimatet, jorden och växtmiljön påverkar hur olivträdet utvecklas och därmed också olivernas egenskaper. En solig skördemånad kan producera oliver med andra kemiska sammansättningar än en regnig månad.

Sedan har vi olivsorten. Liksom olika druvsorter ger olika vinsmaker, ger olika olivsorter olika egenskaper åt oljan. Varje sort har sin unika karaktär, och det är detta som bidrar till den varierande doftintensiteten.

Skördetidpunkten är också avgörande. Oliver som skördas vid olika stadier av mognad kan ge olika smaker och aromer. En tidig skörd kan ge en mer pepprig smak, medan en sen skörd kan resultera i en mildare och fruktigare ton.

Slutligen spelar tillverkningsmetoden en roll. Hur olivoljan utvinns och bearbetas kan påverka dess doft och smak. Kallpressad olja behåller ofta mer av råvarans naturliga egenskaper än raffinerad olja. Organics by Saras råvaror är alltid av högsta kvalitet och vi använder därför kallpressade råvaror.

Hur vet jag om en naturlig råvara är dålig?

Du ska alltid vara uppmärksam på om en produkt doftar annorlunda än du förväntar dig. Ofta är det inte något dåligt. Men använd ditt luktsinne för att bestämma om produkten är dålig eller inte. Oljebaserad hudvård som enbart innehåller vegetabiliska oljor kan man ofta enkelt förstå om den är dålig på doften. En härsken olja luktar surt. En parfymerad olja med naturlig eller syntetisk doft är lite svårare att avgöra om den är dålig eller ej, eftersom parfymen maskerar den härskna doften. Dock är en härsken doft rätt frän och stark, vilket gör att man ofta ändå brukar kunna avgöra om produkten är dålig. Är du osäker, hör alltid av dig till leverantören eller där du köpte produkten.

Vad händer om man använder en härsken olja på hud?

Om man har känslig hud så kan huden reagera och bli irriterad, men annars händer ofta inte så mycket. Det går ofta bra, men man ska självfallet helst inte använda härskna produkter på huden, utan alltid lukta på produkten. Jag rekommenderar alltid att ha 6mån som en gräns för hur länge en produkt ska vara öppen. En tumregel jag brukar gå efter, om man inte kommer ihåg när man öppnade en produkt, har det antagligen gått längre än 6 månader. Du kan fortfarande använda produkten, förutsatt att den doftar bra, men varuppmärksam vid användning.


Sammanfattningsvis är det viktigt att omfamna och värdesätta den naturliga variationen i ekologiska hudvårdsprodukter. Varje flaska olivolja är unik, precis som varje individuell hudtyp. Det är denna rika mångfald som gör ekologiska produkter så speciella. I våra produkter på Organics by Sara använder vi noggrant utvalda ekologiska råvaror, där varje ingrediens kan variera något. Det är denna variation som gör varje flaska unik och ger en autentisk upplevelse av den rika biologiska mångfalden i varje produkt. Genom att vara medveten om och uppskatta den underbara komplexiteten i naturen kan vi skapa en djupare koppling till de produkter vi använder och samtidigt stödja och bevara den biologiska mångfalden. Så nästa gång du öppnar en flaska ekologisk olivolja, ta en stund att låta dig inspireras av dess unika doft och tänk på den fascinerande resa den har gjort från naturen till din hudvårdsrutin.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.