Blogg | 4 oktober, 2015 |

Tvätta ansiktet ekologiskt & skonsamt – bli av med din torra hud

Nu kommer ett efterlängtat och välbehövligt inlägg om tvättrutiner. Vi är ofta väldigt duktiga på att tvätta oss i Sverige

Young female washing face at a sinkNu kommer ett efterlängtat och välbehövligt inlägg om tvättrutiner. Vi är ofta väldigt duktiga på att tvätta oss i Sverige – vilket jag anser är en av våra största orsaker till vår ständigt torra hud. Vi har ett torrt klimat i Sverige och behöver därför vara extra noga med att inte tvätta bort vårt skyddande fett. På vår hud ligger en fettsyramantel med talg (sebum) som huden producerar. Denna tränger ut genom våra pormynningar och smörjer huden. Vi har dessutom i denna fettsyramantel fuktighetsfaktorer såsom tex mjölksyra som hjälper vår hud att binda fukt. Vår hud använder sig alltså av fukt och fett för att skydda huden och hålla den elastiskt och följsam.

När vi duschar med löddrande produkter (tvål, schampo, gel etc) löser vi upp vårt fett. Det gör att det fettet som var vår yttersta sköld mot omvärlden (bakterier, smuts, föroreningar) nu är borta och dessa främmande partiklar kan tränga igenom utan problem. Dessutom har vi då löst upp vår fettsyramantel som inte bara skyddade utan också gjorde vår hud mjuk och återfuktad.

Som ni förstår blir alltså tvättrutinen jätteviktig i det förebyggande och behandlande skedet av en torr hud. Frågan blir då; hur kan man tvätta huden utan att torka ut den? – Svaret blir; Tvätta med olja. Genom att tvätta ditt ansikte med olja rubbas inte fettet som din hud naturligt producerar, men du får bort smuts och smink enkelt. Du har alltså åstadkommit vad du ville med rengöringen, utan den negativa konsekvensen av en oskyddad och torr hud som resultat.

 

Bli av med din torra hud – här är mina bästa råd!

Drick rikligt med vatten, ca 2liter dagligen, men inte allt på en gång. Många dricker endast när de äter och då 1 glas, vi behöver mer vatten är ca 2dl, ta gärna därför med dig en flaska under dagen eller ett stort glas framför dig så att du kan ta en klunk lite då och då. Med detta sagt menar jag inte att du ska dricka flera liter dagligen, då finns det risk att du sköljer ut för mycket mineraler. Drick måttligt, inte för mycket och inte för lite. Vet du med dig att du endast dricker vid måltid – då är det en bra idé att öka.

Tvätta och rengör med olja; Vi har en med tillsatt doft (Cleansing oil Tea tree) samt en doftfri för dig som är känslig, eller för barn (Clenasing oil Sensitive skin)

Tvätta endast huden på kvällen. Under natten har huden producerat skyddande talg/sebum som vi vill behålla, tvätta därför inte bort denna på morgonen.

– Använd en mild tvål i duschen. Gärna en som är gjord på förtvålade oljor för att ge en naturlig återfettning tillbaka till huden. Dessutom är en fast tvål mindre uttorkande än flytande tvålar. Vi har fantastiska tvålar på olika förtvålade oljor av tex sheamsmör, kokosolja och raps för att nämna några. Du hittar våra fasta tvålar här. 

– Ta gärna fettsyror invärtes för att motverka en torr hud; GLA och DHA/EPA

Olja in kroppen innan dusch. Smörj in dig med olja (vilken som egentligen) för att skydda huden mot det uttorkande vattnet innan du går in i duschen. Det har gett fina resultat på mina eksem-kunder att göra detta innan dusch – så prova du med och se skillnaden!

Smörj in dig efter rengöring. Efter rengöring är det viktigt att du smörjer in dig för att skydda huden extra. Det gör du med fördel med rena, ekologiska oljor. Vi har flertalet ansiktsoljor baserade på kallpressade, ekologiska oljor för olika hudtyper. Titta in under vår ansiktsvård. Vi har också lätta kroppsoljor för snabb absorbering i huden och massageoljor för den riktigt torra huden. Smörj med dessa efter dusch och låt de sjunka in under natten för ett rikligt skydd till morgonen. Du hittar våra kroppsprodukter in kroppsvård.

Vad har våra produkter gjort för din torra hud? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Såhär tyckte några av våra befintliga kunder;

Lene om Cleansing oil Tea tree: Jag använder ”Eye Makeup Remover” till ögonen, men ”Tea Tree Cleansing Oil” till resten av ansiktet. Jag trodde verkligen inte en olja skulle kunna rengöra och jag trodde min hud var fet och att det bara skulle kännas kladdigt, men detta är det bästa som har hänt min hy. Aldrig svider det, och aldrig varken torr eller fet hy. Efter bara en liten stund känns det inte kladdigt. Jag använder en ansiktsolja efter jag har rensat. Ungefär en gång i veckan blandar jag lite socker och en klick av denna olja och peelar försiktigt också. Funkar utmärkt!

Cecilia om Cleansing oil Sensitive skinEn underbart skön rengöring som inte sliter det minsta på huden, känns som att den ger mängder av näring till huden.

Sarah om Facial oil Sensitive skinLättabsorberad olja som gett mig mycket finare hy! Finnarna och de torra fläckarna försvann på ett par veckor. Rekommenderas!

Läs vidare

– om OCM som rengöringsmetod av ansiktet här >>>>>

– allt om tvålar i vår tvålskola här >>>>>

– lär dig vår ekologiska rutin för ansiktet här >>>>>

– lär dig vår ekologiska rutin för kroppen här >>>>>

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.