Blogg | 7 januari, 2017 |

Tips mot torra läppar – DIY läppscrub

Torra läppar, och ibland till och med spruckna, ser inte bara tråkiga ut utan är också jobbigt och ibland smärtsamt.

Torra läppar, och ibland till och med spruckna, ser inte bara tråkiga ut utan är också jobbigt och ibland smärtsamt. Man slickar sig om läpparna, drar och river och resultatet blir ofta bara sämre. Tyvärr är det dock mycket vanligt på vintern när det blir torrt och kallt utomhus. Här får du enkla tips från Sara, ekologisk hudterapeut, på hur du kan både vårda och förebygga.

Mjuka upp dina torra läppar som steg 1

För bästa resultat innan peeling kan du mjuka upp läpparna genom att ta en liten handduk, blöt den i mycket varmt vatten och krama ut. Lägg mot läpparna några minuter. Om handduken blir kall kan du bara blöta den på nytt i varmt vatten. Detta steg gör läpparna mer följsamma och risken att du peelar för hårt så att läpparna spricker ännu mer minskar. Du kan även först duscha och sedan peela.

Peela torra läppa med scrub

Flagorna på de spruckna läppar kommer inte att läka ihop av sig själv, då kan du lika väl ta bort de trista flagorna genom att peela. Dra inte i flagorna för sannolikt kommer du att dra för mycket vilket resulterar i att du börjar blöda. Blanda din egen peeling med olja + socker. Om du har känsliga läppar kan du välja florsocker, men vanligt strösocker funkar bra om du tar det lite försiktigt. Vissa väljer att applicera peelingen med en tandborste – det ökar på själva peelingen. Jag brukar oftast välja att bara använda mina fingrar. *Obs! Ibland väljer folk att byta ut sockret mot salt i sockerscrubar – dock skulle jag inte rekommendera det på läpparna eftersom salt ofta svider mer samt är lite rivigare.

Peeling till läpparna med olivolja och strösocker

Recept DIY sockerpeeling /sockerscrub till läppar:

  • 1 del socker
  • 1-2 delar olja

Vill du ha en lite tjockare konsistens kan du addera honung till receptet:

  • 1 del socker
  • 1/2 del olja
  • 1/2 del honung

Tvätta sedan bort med ljummet vatten. Om inte alla flagor försvunnit kan du försiktigt ta en handduk, fukta den lite och scrubba med den. Oljan i skrubben lämnar huden len, men steg 4 är mycket viktig i denna rutinen om du vill ha ett bra resultat.

Återfukta torra läppar genom insmörjning

Smörj därefter in dina läppar med ditt favoritläppbalsam eller en tjockare olja. Vi absolut älskar vår massageoil soothing lavender som innehåller bl.a. ricinolja som lappar och lagar spruckna läppar och lavendel som lugnar och lindrar ömma läppar. Perfekt att applicera 1 droppe på läpparna och massera in. Dessutom är läpparna nära näsan och när du lägger dig och andas in lavendel, nardusört och sandelträ får du en rogivande effekt. Vill du hellre ha en parfymfri insmörjning – välj då istället vår Massage Oil Sensitive Skin som är exakt samma bas som Soothing Lavender, men utan tillsatta eteriska oljor.

Upprepa proceduren ca varannan dag helst nattetid innan läggdags eller vid behov.

Blanda ihop ingredienserna i en skål eller burk så att de precis håller ihop. Konsistensen är inte så viktig, det kan inte direkt bli fel. Bara det går att applicera och skrubba, så duger det bra! Om det blir lite för löst – häll i pyttelite mer socker.

Oljan kan vara din vanliga matlagningsolja eller vi rekommenderar någon av våra clensing oils som är utmärkta att blanda peelings med. Finns både en doftfri och med doft.

Kyssvänliga läppar efter läppscrub

Detta är superbra om du vill fixa dig inför en dejt eller fest (eller när som) när du ska bära läppstift. Du får en fin yta att jobba på som är lenare och mer jämn och perfekt att applicera läppstift på.

Hur ofta kan jag använda min läppscrub?

I vintertid kan behovet vara ganska stort, så ungefär varannan dag till 1 gång per vecka skulle jag rekommendera. Gör det bara om du upplever dig torr och fnasig, annars räcker det gott och väl att se till att smörja läpparna. Efter varje peeling är det väldigt viktigt att du smörjer in läpparna noga.

Snällare peeling för ansiktet

Om du ska göra en peeling för ansiktet, är det bättre att du byter ut vanligt strösocker mot florsocker. Läs mer om vår florsockerpeeling till ansiktet.

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.