Blogg | 11 december, 2017 |

Tvålskola del 2 – Att tillverka fast tvål

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast tvål, eller hårdtvål som det också kallas. I andra delen går vi till botten med hur man tillverkar fast tvål – vad menas med förtvålningsprocessen och vad är egentligen skillnaden på en kallrörd och en varmrörd tvål?

Lite löddrande tvålhistoria och ingredienser i fast tvål

martaalfredentpr / Pixabay

Att hålla sig ren var en nyckel till ett hälsosamt liv och att tvätta sig var därför väldigt viktigt. Man har hittat lerkrukor som man tror har använts vid tvåltillverkning för flera tusen år sedan. I dessa kokades fett med aska vilket skapade en tvålliknande produkt. Tvål är alltså inget nytt påfynd och vi har lika mycket nytta av det idag som förr. Människan har dock inte alltid varit konsekvent i sitt tvättande som tex under medeltiden då det ansågs som en synd av kyrkan att tvätta sig. Man kan ju tänka sig hur smutsiga alla var då?!

För att tillverka en fast tvål på gammaldags hederligt vis behövs fett, kaustiksoda (ett basiskt ämne) och vatten. Det fett som används kan både vara vegetabiliskt fett och/eller animaliskt fett. I Norden var tvål med animaliskt fett (tex ister och talg) mycket vanligt. I våra ekologiska, veganvänliga tvålar används dock bara vegetabiliskt fett.

 

Hur fungerar tvål?

Tvål innehåller tensider som kan förklaras av ett “huvud” som trivs i vatten och en “svans” som trivs i fett. Smuts är ofta fettinnehållande och svansen löser upp detta fett, medan vattnet binder till huvudet och då kan smutsen enkelt sköljas bort. Att det löddrar vid tvålanvändning beror just på dessa tensider. Vattnet har som en yta/ett skinn som vi inte ser, men som vi kan förstå när vi tex ser en skräddare springa över vattnet.  Tensiderna minskar vattnets ytspänning vilket gör att tvålen löddrar. Beroende på vilken olja du använder i tvålen samt om det är hårt eller mjukt vatten kan påverka löddrets “kvalité”. Tex en kokosolja ger ett mycket rengörande lödder, medan flytande oljor med mer fleromättade fettsyror ger mjukare och mindre lödder.

galiazaharieva / Pixabay

Förtvålningsprocessen – Att tillverka fast tvål

För att tillverka tvål används fett (som består av fria fettsyror samt glycerin) och ett basiskt ämne. Det basiska/alkaliska ämnet som används är natriumhydroxid (kaustiksoda). Kaustiksodan spjälkar fettet i dess beståndsdelar (fettsyror och glycerin) då kan fettsyror reagera med vattnet. En kemisk process startar vilket bildar det alkaliska salt som är själva tvålen. När tvålen fått mogna (ca 1 månad) består den inte av kaustiksoda längre och tvålen har fått ett mer hudvänligt pH. En tvål är dock alltid basisk, en sur tvål skulle inte hålla ihop (tvålens kemi skulle bryta samman). I de flesta fasta tvålar tillsätter man också mer fett än vad som kan reagera med luten, vilket skapar en överfettad tvål. Det blir en mer hudvänlig tvål på det sättet som rengör men som lämnar lite fett på huden för att inte torka ut.  Glycerinet som spjälkats kan antingen tas tillvara på och säljas till hudvårdsindutrin som en ingrediens i hudvård eller lämnas kvar i tvålen. Lämnas den kvar blir tvålen extra återfuktande. 

Skillnad på att tillverka kallrörd tvål och varmrörd tvål

En varmrörd tvål innehåller mer fasta fetter vilket ger en hårdare tvål är kallrörd. En kallrörd tvål behöver inte kokas på samma sätt som en varmrörd tvål, utan den kemiska processen gör sitt redan när det basiska ämnet blandas med fettet. En varmrörd tvål behöver stå och kokas i flera timmar, men är i princip färdig att användas när den kokat klar. En kallrörd tvål går att “leka” med, tex man kan använda olika färger, blommor etc som dekoration eftersom tvålen inte behöver kokas. Våra tvålar är kallrörda.

Skillnad på tvål och såpa

När man tillverkar såpa används kaliumhydroxid som basiskt ämne istället för natriumhydroxid som används vid tvåltillverkning. Tillverkningen är alltså ganska lik tvål men ett annat basiskt ämne används. Såpan behöver dessutom alltid varmröras, dvs kokas. Förr i tiden användes mycket linolja till såpatillverkningen, men även vegetabiliska fetter kunde användas. En fördel med en såpa är att den blir som en flytande tvål, men kräver inte konserveringsmedel eftersom den är så pass basisk.

Tillsatser i tvål

Antioxidanter kan behövas tillsättas tvålen för att förhindra oxidation, speciellt om dekoration i form av blommor används, men ofta klarar sig tvålen bra utan, det kan bli lite missfärgning från tex blommor. De blommor som klarar sig bäst är lavendelblommor, ringblommor och pepparmynta. Konserveringsmedel behövs inte eftersom bakterier inte kan växa i den alkaliska miljön. Doft i form av parfym, doftoljor eller eteriska oljor är vanligt att tillsättas. Färgämnen kan också tillsättas i form av mineraler eller naturlig lera.

Summa Sumarum – Att tillverka fast tvål

  • Om du vill undvika animaliska ingredienser i tvål se upp för dessa ämnen i innehållsförteckningen: Sodium Tallowate (talg), LanolinAdeps suillus (ister).
  • Tvål skapas genom att ett basiskt ämnen blandas med oljor vilket spjälkar oljan. Oljans fria fettsyror reagerar med vattnet och skapar ett salt – tvålen.
  • En kallrörd tvål kan dekoreras mer än en varmrörd tvål och man slipper stå och faktiskt koka tvålen. Förtvålningen sker i en kallrörd tvål när oljan blandas med det basiska ämnet och får sedan stå och reagera.

Organics by Sara’s tvålskola

Del 1: Ekologisk fast tvål vs. flytande

Del 2: Att tillverka fast tvål

Del 3:  Samarbete Organics by Sara & Malin i Ratan

Önskar du någon mer fördjupning inom tvål? Skriv som kommentar nedan!

Organics by Sara’s ekologiska fasta tvålar hittar du här 

Läs mer

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.