Blogg | 1 juni, 2015 |

Ekologiska hudvårds-certifieringar

Vad innebär eko-certifieringarna som du ser på hudvårdsprodukter? Det är en djungel av kosmetika och det börjar även bli en djungel

Vad innebär eko-certifieringarna som du ser på hudvårdsprodukter? Det är en djungel av kosmetika och det börjar även bli en djungel bland de naturliga och ekologiska hudvårdsmärkena, vilket är en positiv trend tycker jag, men det gör det oftast svårare för konsumenten som nu har mer att välja på. Vilken av alla produktera på “eko-hyllan” är egentligen så bra som de påstår? Frågar du tillverkaren kommer de alltid att svara att deras produkter är bäst, men jag ska nu försöka besvara frågan så opartiskt som möjligt.

För mig handlar de om att läsa innehållsförteckningen, vilket inte är så lätt då allt skrivs på latin. En fördel är då om produkterna har innehållsförteckningar även på svenska eller engelska, antingen direkt på produkten eller på hemsidan.

Många orkar dock inte engagera sig i att lära sig tyda innehållsförteckningar och väljer då en enklare väg; de eko-certifierade produkterna. Då har någon annan redan granskat och godkänt produkterna. Perfekt tänker ni!

MEN… då kommer vi till frågan; vad innebär dessa eko-certifieringar egentligen? Hur ekologiska är dessa produkter? Jag kommer nu kort redogöra för de olika ekologiska certifieringarna som finns ute på marknaden. Detta är endast ur synvinkeln: HUR MYCKET EKOLOGISKA DE ÄR. Märkningarna har andra krav som täcker andra aspekter såsom miljö, krav på förpackning, särskilda ingredienser etc.

ECO-CERT
Har 2 standarder;
1.Organic cosmetic: 95% naturligt innehåll + 10% ekologiskt
2.Natural cosmetic: 50% naturligt innehåll + 5% ekologiskt

BDIH
Krav på naturligt ursprung. Ekologiskt uppmuntras.

SOIL ASSOCIATION
70% av innehållet måste vara ekologiskt. Om en ingrediens finns tillgänglig som ekologisk måste den användas.

NATRUE
Har 3 standarder:
1.Natural Cosmetics: 100% naturligt usprung
2.Natural Cosmetics with an organic portion: 100% naturligt + 70% ekologiskt
3.Organic Cosmetics: 100% naturligt 95% ekologiskt

Sååå… vad innebär då detta? Jo, det innebär att ditt “eko”-schampo kan certifieras av tex eco-cert men innehåller bara 10% ekologiska ingredienser! Tyvärr ser konsumenten endast en ekocertifiering. Sedan kan det också vara certiferat av Natrue Organic cosmetics och innehålla 100% ekologiska ingredienser men det ser inte du som konsument. Därför använder jag endast produker där det klart och tydligt står 100% ekologiskt på produkten, då VET jag att det är en ekologisk produkt. Men självklart är det en smaksak, hur mycket ekologisk en produkt ska vara för att få kallas ekologisk. Jag tycker 100%, men jag vet att många tycker att det räcker med 10…Vissa ingredienser kan inte heller vara ekologiska eftersom ekologiskt är en odlingsmetod. Tex lera eller salt odlas inte och kan därför inte vara ekologiska, men är självklart naturliga.

Frågor? Gå en kurs inom ekologisk hudvård eller mejla mig på [email protected]

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.