Vad är ekologisk hudvård?
Det blir allt vanligare med ekologisk hudvård, men det är många som inte riktigt vet vad som skiljer mellan ekologisk, naturlig och konventionell hudvård. Sara, ekologisk hudvårdsterapeut & grundare av Organics by Sara, reder ut begreppen.
Ekologiska ingredienser
Det som skiljer ekologisk hudvård från annan typ av hudvård är ingredienserna som hudvården innehåller. Ingredienserna i den ekologiska hudvården är ekologiskt certifierade. Vad innebär då det? Jo, det innebär att ingredienserna måste vara odlade enligt ekologiska principer och att ett certifieringsorgan har intygat det. “Ekologiskt” är alltså en odlingsmetod.
Fördelar med ekologisk odlingsmetod
- “Giftfria” råvaror eftersom man inte besprutar dem med gifter som riskerar att finnas kvar i den färdiga råvaran.
- Rikare natur med fler värdefulla insekter och djurarter
- Gladare bönder som slipper utsätta sig och sina barn för skadliga miljögifter från bekämpningsmedel
- Renare vatten eftersom vi inte släpper ut gifter från odlingen
Skillnad ekologiskt och naturligt
Många gånger pratar man om naturlig och ekologisk hudvård i en och samma mening, vilket gör att många lätt kan tro att dessa begrepp innebär samma sak. Så är inte fallet. Det är skillnad på naturligt och ekologiskt när man pratar om ingredienser.
Naturligt innebär att ingrediensen kommer från naturen, antingen odlats eller vuxit vilt. Ekologiskt innebär också det, men här har man specificerat odlingsmetoden, nämligen ingrediensen är odlad enligt ekologiska riktlinjer. Den naturliga ingrediensen kan alltså vara odlad enligt konventionella metoder (med gifter).
Så vad blir då skillnaden mellan ekologisk och naturlig hudvård? Ja skillnaden här är inte lika solklar eftersom hudvård är en blandning av flera ingredienser. Därför hittar du hudvård A som innehåller 90% naturliga ingredienser och 10% ekologiska, och hudvård B som innehåller 90% ekologiska ingredienser och 10% naturliga.
Ingen kontrollerar begreppet
Kosmetika-lagstiftningen säger inte hur stor del av produktens innehåll som ska vara ekologiskt för att produkten ska få kallas ekologisk. Ekologisk hudvård är alltså inget kontrollerat begrepp. Det innebär i praktiken att all hudvård som innehåller någon del ekologisk ingrediens kan kallas ekologisk hudvård. Det finns däremot ekologiska hudvårds-certifieringar som ska underlätta för konsumenten. Tyvärr riktar de sig mer mot naturlig hudvård, den största ekocertifieringen ecocert kräver bara 10% ekologiskt innehåll. Du kan läsa mer om ekologiska certifieringar inom hudvård här. Carina på Ekohyllan har skrivit om detta också här.
Alla ingredienser kan inte odlas
Alla ingredienser som använd i hudvårdär inte odlingbara, och då kan de inte bli ekologiskt certifierade. Där är ämnen såsom vatten, lera, mineraler & salter. De ingredienserna är skapade av naturen, växer i naturen, men odlas alltså inte av människan. Därför kan de inte certifieras ekologiskt, men de är lika bra som ekologiska ingredienser.
Stor bredd
Det finns massa olika typer/nivåer av ekologisk hudvård och vi kan inte garanter att allt följer det som vi skrivit ovan. Idag när det blir allt trendigare kommer allt mer poppa upp på marknaden, både till för-och nackdel. Det är därför vi uppmuntrar dig till att välja en leverantör som du kan lita på, att du vet vad de står för om du inte själv vill lusläsa ingrediensförteckningar. Det finns tyvärr en del Greenwashin på marknaden, dvs att företag vill verka mer “gröna” än vad de egentligen är. Du kan läsa mer om Greenwashing i vårt inlägg “Greenwashing”.
Är ekologiskt hudvård bättre?
På Organics by Sara tycker vi att absolut att ekologisk hudvård är ett bättre val för dig, din hud och naturen. Fördelarna är bättre för hälsan, för din hud och för miljön. För att det här inlägget inte ska bli så långt har jag skrivit ett separat inlägg om det. Varför ekologisk hudvård är bättre och dess fördelar kan du läsa om här “Fördelar med ekologisk hudvård”.
Har du några frågor inom ämnet? Skriv en kommentar i fältet nedan så svarar Sara på dem.