Blogg | 12 april, 2018 |

Historien bakom Organics by Sara del 3 – Tro på dig själv

Sara Nomberg är vår stolta grundare till hudvårdsmärket Organics by Sara. Hennes historia är unik, precis som alla andra människors,

Sara Nomberg är vår stolta grundare till hudvårdsmärket Organics by Sara. Hennes historia är unik, precis som alla andra människors, och det är just hennes upplevelser och erfarenheter som har lett henne fram till där hon är idag och vad hon åstadkommit. Det här är hennes historia.

Detta är del 3. Del 1 finns här. Del 2 finns här. 

Att driva företag och tro på sig själv

Jag får ofta frågan hur det går att driva företag. Hur orkar jag? Jag skulle säga att det är en kombination av jävlar anamma och disciplin plus att jag verkligen älskar det jag gör! Men jag har spenderat oerhört många timmar, inte knappt haft fritid och verkligen satsat allt på mitt företag. Det är något som jag tror kanske inte passar alla, men om du känner att du verkligen vill uppnå något då handlar det egentligen bara om en sak – att tro på sig själv. Vilket tyvärr är en utmaning för många. Jag har själv haft mycket svårt som kvinna med ett starkt syfte att känna mig värdig att ta betalt, att känna mig värdig en bra lön och schyssta arbetstimmar. Min syster sa något mycket klokt för ett tag sedan när vi pratade om detta, att det inte är konstigt att vi kvinnor i serviceyrken har svårt med just detta – vi identifierar oss som filantroper.

Filantropi

Filantroper är tex personer som arbetar, utan eget vinstintresse, för att öka människors levnadsvillkor. Vi känner att undermedvetet är det fult att ta betalt, att vilja ta betalt vilket i slutändan resulterar i att vi inte värdesätter vårt arbete och oss själva.

Jag har jobbat mycket med mig själv och just dessa tankar. Jag har känt att mitt företag har varit och blivit exakt så mycket som jag själv tycker att jag är värd. Därför är det så viktigt att ni alla som jobbar med just detta – bryt dina gamla tankemönster, byt ut dem mot hälsosamma och stöttande tankar. Det vara tex Jag är värd att få en bra lön, jag är värd att uppfylla mina drömmar och jag är värd att ha ett framgångsrikt företag.

Skapa egen hudvård

Om någon skulle fråga mig idag om jag skulle starta ett eget hudvårdsmärke hade jag troligen sagt nej. Det är så mycket jobb och så hård konkurrens. Om jag ska vara ärlig hade jag nog tackat nej till tillverkning, men tagit på mig försäljningsbiten. Det är den allra roligaste tycker jag. Kundkontakten, servicen, att kunna hjälpa. Det är det jag brinner för. För er som är sugna att skapa egen hudvård rekommenderar jag er varmt att börja laborera hemma, testa olika recept, hitta favorit-ingredienser och hålla det på lekmanna-nivå. Det roliga med skapandet försvinner ofta ändå när man blir större. Charmen i att tillverka 10-50 produkter försvinner tyvärr när man ska tillverka 500-1000st! Om du ändå vill starta eget hudvårdsmärke, se till att ha personer som täcker in de olika bitarna i det, ekonomiskt, administrativt, laborativt, försäljning etc.

Idag är reglerna också mycket hårda för vad som krävs för att få sälja egentillverkade produkter jämfört med när jag startade 2010. Kostnaderna är stora och man behöver komma upp i volymer för att det ska bli värt det. Men att tillverka till dig och dina närmsta är det ingen som hindrar dig från så länge du inte tar betalt. Det finns otroligt många fina recept på nätet och i böcker och jag kan varmt rekommendera Organic Makers fina receptblogg med massor av inspirerande recept och en webshop där ni kan handla högkvalitativa råvaror. I vår blogg här finns också fina recept att följa.

 

Utbildning

Kanske du är sugen på att börja arbeta med något i min bransch? Min första rekommendation är att du tittar vilken utbildning som krävs för att få utöva det du önskar göra. I mitt fall utbildade jag mig till Ekologisk hudvårdsterapeut på Axelsons Gymnastiska Institut. Där lärde jag mig om ingredienser, huden, behandlingstekniker, ekologi osv. Den utbildningen finns inte riktigt kvar idag i samma inriktning utan är mer en Hud och SPA-utbildning. Jag utbildade mig senare akademiskt till Nutritionist på Stockholms Universitet (Kandidat i Nutrition). Det gav mig en djup förståelse för människans komplexitet, om hur näring tas upp, om labbteknik, forskning och studier och såklart om nutrition. Båda mina utbildningar har gett mig otroligt mycket som jag har nytta av i mitt yrkesliv.

Att ha rätt utbildning är a och o för att lyckas tycker jag. Det ger en självförtroende att man har den kunskapen man behöver och en förståelse för området. Ju mer du pluggar desto duktigare blir du också att söka rätt på information. Det kommer du alltid har nytta av, mer eller mindre behöver oavsett yrke. Och som alltid – tro på dig själv för då kommer du nå dit du vill! Jobba aktivt med att öka dina egna tankar om dig själv för då kan ingen stoppa dig.

Med kärlek,

Sara

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.