Blogg

Glutenfri pizza

Glutenfri pizza med rödbetor och chèvre

IMG_6976Ibland blir jag så sugen på pizza! Jag äter inte gluten (kan göra inlägg om det senare) vilket gör det väldigt svårt att gå ner till pizzerian, istället får man leka kreativ och göra en själv! Dessutom får man fördelen att välja EXAKT vad man vill ha på. Jag valde en glutenfri pizza med rödbetor, chrevre, champinjoner och honung toppat med färsk sallad – I know! Hur gott låter inte det?!

Eftersom vi hade lite bråttom köpte jag färdigkokta rödbetor, men helst skalar jag och kokar själv.  Det finns många bra recept för en glutenfri pizzabotten – länkar dessa längst ner.

Såhär gjorde jag:

1. Satte på ugnen (ca 175 grader) och fixa pizzadegen

2. För att enkelt kunna kavla ut en pizzadeg, lägg degen mellan två baklåtspapper medan du kavlar. Då fastnar inte kaveln i degen. Lägg sedan pappret med degen på plåten och ta bort det översta bakplåtspappret försiktigt. Jag gräddade botten i ca 15-20min tills den fått lite färg och blivit färdig (inte längre degig)

3. Jag skar upp chèvre, champinioner och rödbetor i tunna skivor.

4. När pizzabotten var klar tog jag ut den och bredde ut ett lager krossade tomater.

5. Dags för topping! Jag lade på uppskuren chèvre, champinioner och rödbetor. Toppade med honung som jag lätt ringlade över samt lite riven, lagrad ost och in i ugnen ca 5-10min. Håll koll så det inte bränns.

6. Ta ut pizzan och garnera med färsk sallad. Jag gillar ruccola bäst, men köpte denna gången någon slags mix av salladsblad, det funkar också. Om man vill lyxa till det kan man rosta valnötter och lägga på som garnering.

Pizzan var hur god som helst – hade dock lite svårt att få botten att släppa från bakplåtspappret. Kanske kunde man ha ringlat lite olja på pappret innan man lade på degen. Lycka till med er pizza! Skriv gärna vilka toppings ni använde så kan vi dela lite tips 🙂

Recept 1 Glutenfri pizzabotten

4 Ägg
1 dl Grädde
2,5 msk Fiberhusk
1 dl Mandelmjöl

Recept 2 Glutenfri pizzabotten

1 1/2 dl teffmjöl, alt. bovetemjöl, quinoamjöl eller sesammjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3 ägg
1 dl valfri mjölk
1 krm örtsalt

(recept från Hur bra som helst)

Recept 3 Glutenfri pizzabotten

4 dl kallt vatten

25 g jäst

1/2 msk fiberhusk*

1 dl bovetemjöl

1 dl maizena majsstärkelse

ca 7,5 dl vit, glutenfri mjölmix

2 msk matolja

1 tsk salt

(recept från bakapizza.se)

 

 

 

 

test produkt