Blogg | 26 juli, 2016 |

Intimhygien – för ett friskt underliv

Intimhygien Huden i underlivet kan ibland bete sig märkligt och det är tyvärr något vi sällan pratar om. Det är

Intimhygien

Huden i underlivet kan ibland bete sig märkligt och det är tyvärr något vi sällan pratar om. Det är lite tabu att prata mens, preventivmedel och intimvård. Enligt en undersökning från RFSL (2013) har 8 av 10 kvinnor någon gång upplevt problem i underlivet, det kan handla om klåda, irritation, illaluktande flytningar, sveda och torra slemhinnor. Här går vi igenom vanliga problem som vi kvinnor kan ha under livets gång och vad du kan göra för att behandla i egenvårdssyfte.

Vägen till ett friskt underliv

Så hur ska man egentligen ta hand om sitt underliv? Det första och viktigaste är själva rengöringsrutinen, dvs vad du rengör med och hur du gör det.

Undvik tvål i underlivet

Tvålar innehåller onödigt uttorkande tensider som gör att huden kan komma i obalans. Även de tvålar eller tvättgeler som saluförs som milda. Använd istället vanligt vatten och lite ekologisk kallpressad olja. Du använder oljan på samma sätt som med en tvål, med enda skillnaden att den inte löddrar. Det rengör huden i underlivet på ett skonsamt sätt samtidigt som du blir ren och fräsch. Detta gör du enkelt i duschen eller på toaletten med närhet till ett handfat.

De flesta problem som man kan uppleva är kopplade till just obalans i underlivet och för att tala klarspråk; att vi har för få mjölksyrebakterier. Dessa producerar mjölksyra som sänker vårt pH. Vi ska ha ett surt pH i underlivet för att svampar och bakterier inte ska trivas. Du kan absolut tvätta dig dagligen, men gör det på rätt sätt, dvs utan tvål.

Problem i underlivet

Svamp i underlivet

Vanligaste symtomen på svamp är klåda, det kliar mycket och kan svida (brännande känsla) samt att man får som en vit grynig flytning. Det är oerhört vanligt att kvinnor får svamp i underlivet, man kan få det när man tex byter sexpartner eller efter en antibiotikabehandling. Det är också mycket vanligt att man får svamp när man är gravid. Svampen kan försvinna av sig själv, men det finns enkla medel att ta till själv för att förebygga och egenbehandla svamp. Dessutom finns det även receptfria läkemedel på apoteket. Vi rekommenderar självklart egenvården i första hand.

Såhär gör du för att bli av med svamp:

– tvätta aldrig med tvål, endast olja

– efter varje toabesök, eller så ofta som möjligt, smörj med en olja innehållandes tea tree och myrra. Dessa två eteriska oljor är suveräna mot svamp och fungerar dessutom synergistiskt tillsammans. Eteriska oljor finns på välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet. Du tar ca 1/2 msk av en mild vegetabilisk olja tex raps eller mandel och droppar i en droppe av vardera eterisk olja. Alternativt att du köper vår färdiga cleansing oil tea tree.  Vår är inte så koncentrerad som man egentligen vill ha men det är en snabb och enkel lösning, som troligen kommer minska din svamp och är även ett bra sätt att underhålla så att svampen inte kommer tillbaka.

– Se till att tvätta underkläder riktigt rena, om det går att tvätta i 60grader är det att föredra. Använd även trosor som andas, alltså inga polyester med spets osv utan naturmaterial som tex bomull eller bambu.

Illaluktande Flytningar (bakteriell vaginos)

Här luktar det illa, man känner att doften som kommer inte är “friskt”. Istället för att svamp tagit över mikrofloran så är det här bakterier och det kan bero på hormonell obalans, spiral, stress osv.

Såhär gör du för att bli av med illaluktande flytningar

– tvätta aldrig med tvål, endast olja

– Se till att tvätta underkläder riktigt rena, om det går att tvätta i 60grader är det att föredra. Använd även trosor som andas, alltså inga polyester med spets osv utan naturmaterial som tex bomull eller bambu.

– Smörj dagligen med en olja med subtil doft som samtidigt har en gynnsam effekt mot bakteriell obalans. Tex vår Cleansing oil tea tree. Vill du hellre ha en helt doftfri variant – välj Cleansing Oil Sensitive Skin. Dessa smörjer du dagligen in underlivet med för att förebygga torrhet och obalans.

– Kissa och tvätta dig alltid efter samlag. (Vissa använder intimtvättservetter eller andra tvättservetter, notera att dessa innehåller konserveringsmedel som tar död på dina mjölksyrebakterier och kan resultera i bakteriell obalans, så försök undvika dessa, detsamma gäller glidmedel).

Torra slemhinnor

Förutom att följa råden för intimhygien rekommenderar jag kapslar från havtornsbär. I dessa finns omega-7 fettsyror som återställer funktionen i kroppens slemhinnor, det funkar på både slemhinnor i underlivet samt ögon. På hälsokost finns det olika preparat med detta som ofta också innehåller vitamin a som också hjälper till att bibehålla normala slemhinnor.

– Smörj dagligen med en olja för att förebygga och egenbehandla mot torrhet. Du kan med fördel använda en olja med subtil doft som samtidigt har en gynnsam effekt mot bakteriell obalans. Tex vår Cleansing oil tea tree. Vill du hellre ha en helt doftfri variant – välj cleansing oil senstivie skin. Dessa smörjer du dagligen in underlivet med och låter sitta kvar, dvs du tvättar ej bort dem.

Irritation efter rakning

Många upplever problem med rakning. Mina bästa tips för att motverka det är att raka i hårets riktning och kanske helst med en ladyshaver som ofta ger mindre irritation än vanliga rakblad. Efteråt smörjer du in dig med en lugnande olja, antingen med doft (då rekommenderar vi vår lavendelolja, Massage oil Soothing Lavender) eller doftfri (då tar du lämpligast vår Eye makeup remover). Försök att låta huden vila så länge som möjligt mellan rakningarna eller välj tex vaxning vilket gör att du endast tar bort hår ca 1gång/månad.

Glidmedel

Torra slemhinnor ska absolut inte behöva stå i vägen för njutning och sex. Glidmedel finns för att hjälpa till när den egna lubkrikationen inte räcker till. Det finns ekologiska varianter att köpa på välsorterade hälsokoster och på nätet. Jag kan dock tipsa för er som vill ha ett helt rent glidmedel;

– Saliv, både ditt eget och din partners. Se helst till att munhygienen är skött innan 😉
– Olja. Milda oljor går utmärkt som glidmedel, använd någon doftfri variant, tex vår cleansing oil sensitive skin eller eye makeup remover. Dock är inte oljebaserade glidmedel att rekommendera i samband med kondomer, då detta kan leda till att kondomen glider av. Här är vattenbaserade glidmedel istället ett alternativ.

Öka dina mjölksyrebakterier

Du kan enkelt öka dina mjölksyrebakterier genom att ta dessa invärtes i kapslar. Det finns att köpa på hälsokosten. Det finns även laktobaciller i tub som du för upp direkt i slidan. Det finns teorier att svamp och patogena bakterier livnär sig på socker, detta är inte bekräftat, men om du har återkommande problem med obalans rekommenderar jag dig starkt till att se över din kost, och då speciellt ditt sockerintag samt inflammatoriska inslag (tex mejeriprodukter och gluten). Genom att utesluta detta kan du få hjälp med obalanser i kroppen. Men det är viktigt att inte bara utesluta utan att ha kunskap så att du inte går miste om olika vitaminer, mineraler och spårämnen när du utesluter olika livsmedel (detta gäller inte socker – för det behöver vi egentligen aldrig).

Skriv gärna en kommentar kring dina bästa tips om du vill komplettera det här inlägget med något och du får också gärna ställa frågor, det går bra anonymt. Det här handlar ju egentligen om att uppnå ett friskt underliv så vi kan fortsätta med våra vardagliga liv utan att behöva tänka på problem med våra underliv.

Välj ekologiska mensskydd

Menskydden är i direkt kontakt med slemhinnor och därför är det viktigt att du väljer menskydd som innehåller så lite hälsofarliga kemikalier som möjligt. Använder du ekologiskt mensskydd av ekologisk bomull slipper du exponeras för rester av bekämpningsmedel (tex Glyfosfat, ett ogräsmedel, som hittats i menskydd efter granskning). Det är både schysstare mot miljön och snällare mot ditt underliv och kropp. Bomullen bör också vara oblekt så att du slipper rester av blekmedel.

Menskopp är din bästa vän!

Jag började använda menskopp för flera år sedan och det är det bästa som hänt mig! Jag känner inte av att jag har mens, det luktar inte mens, jag tömmer min en gång om dagen och jag slipper konsumera mensskydd. Jag kan bada, träna och bete mig som att jag inte har mens. För mig var det lätt direkt – för vissa atar det tid att hitta rätt storlek eller teknik för att få den på plats. Men det är väl värt mödan – testa er fram, jag tror inte att ni kommer bli besvikna. Jag har testat märket OrganiCup och är nöjd med den. Kokar den innan varje ny mensomgång och mellan tömningar tvättar jag den med ekologisk mild tvål och vatten. Jag brukar också använda vår eye makeup remover som glidmedel när jag för in den i underlivet.

Referenser

Svampinfektion i underlivet – 1177 Vårdguiden

– Näringsmedicinska uppslagsboken av Peter Wilhelmsson

“Hur mycket miljögift finns i tamponger? – Sydsvenskan 2016-05-13

*Uppdaterad 2017-07-14

Läs vidare

– Om vår ekologiska hudvårdsrutin för kroppen här >>>>

– Om att rengöra huden med olja här>>>>

Kundvagn
Logga in

Inget konto ännu?

Sidofält
Börja skriva för att se inlägg du letar efter.